ISPOVIJEST S BUNDEKA

Vozač je ponavljao samo dvije rečenice, a ozlijeđena djevojka vikala ‘spasite mi prijatelja‘

‘Odmah su krenuli u reanimaciju, stavili mu braunilu, masku. Bilo je to strašno za gledati‘
 /Cropix

- U rikverc, u rikverc, idete na djecu - vikala je slučajna prolaznica vozaču Hitne pomoći, a danas za Jutarnji opisuje trenutke horora na Bundeku koji se dogodio sinoć nešto prije 22 sata, kad je neoprezni vozač pregazio troje maloljetnika koji su mirno sjedili na travi.

Kao i svake večeri, šetala je sa psom, ali ni na kraj pameti joj nije bilo da će svjedočiti stravičnim scenama zbog kojih se 17-godišnji dječak upravo bori za život, njegova najbolja prijateljica ima slomljenu zdjelicu, dok je još jedna djevojčica lakše ozlijeđena.

- Bundek je bio prepun djece, slavili su zadnji dan škole, što je bilo očito jer su svi bili u istim majicama - započinje svjedokinja nesreće.

Kola Hitne pomoći bila su parkirana na travi, u blizini kućice za prvu pomoć i nedaleko od napuhanaca koji su noću osvijetljeni kako ih netko ne bi oštetio.

- U kolima je bila neka djevojka, zbog čega su i bili na intervenciji. Bilo im je upaljeno svjetlo i spremali su se za pokret. Vozač je ubacio u prvu brzinu i lagano krenuo naprijed s blagim skretanjem udesno - prepričava naša sugovornica koja je bila udaljena nekoliko koraka. Vidjela je da kombi Hitne pomoći kreće prema djeci i počela panično vikati i mahati rukama.

- Urlala sam da krene u rikverc jer ide na djecu. Pred očima mi ih je pregazio - govori potreseno.

image
/Cropix

I dalje je zazivala vozača koji je spustio prozor i pitao što je bilo, na što mu je rekla da je prešao preko djece.

- Stariji vozač Hitne odmah je izašao iz vozila i počeo izbezumljeno hodati i govoriti "što sam napravio", "kako ih nisam vidio". Nakon njega izašli su liječnik i mlada liječnica ili tehničarka koja je bila u vozilu - govori.

Sekunde su izgledale kao sati. Djevojke su vikale da ih boli, dok se mladića nije čulo.

- Prvo su izvukli jednu djevojku, pa drugu, koja je zapomagala i nije se mogla kretati. Stalno je vikala "spasite mi najboljeg prijatelja" - prisjeća se sugovornica.

Da bi izvukli mladića, vozač je morao opet ući u vozilo i lagano krenuti u rikverc, a tad je postalo jasno da je mladić bez svijesti.

- Odmah su krenuli u reanimaciju, stavili mu braunilu, masku. Bilo je to strašno za gledati - govori. Kako je vozač bio izvan sebe od šoka, naša sugovornica pitala je može li kako pomoći pa su je zamolili da im iz vozila donese srebrnu torbu.

- Ušla sam u vozilo i tražila tu torbu, činilo se kao vječnost. Sve torbe su bile crvene, na kraju sam vidjela srebrni kofer. U tom trenutku vozač je došao za mnom i počeo povlačiti kofer koji se otvorio i sve se rasulo po vozilu, travi... - priča.

Brzo su skupljali s trave sve što je ispalo i dali liječnicima, a u međuvremenu su stigli policajci, više kola Hitne pomoći...

- Shvatila sam da ne mogu više pomoći i nakon toga sam otišla - govori.

Za kraj kaže da kao majka osjeća odgovornost ispričati točno onako kako se dogodilo jer su se u medijima pojavljivale netočne informacije.

- Kola Hitne pomoći nisu išla u rikverc nego prema naprijed. Troje djece koji su završili pod kotačima nisu bili jedini koji su sjedili na travi i nije točno da je bio potpuni mrak. Uostalom, i sam kombi imao je upaljena svjetla - zaključuje svjedokinja ovog tragičnog događaja.

image
/Cropix

Inače, iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba su nam odogovrili na upit o okolnostima nesreće, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

‘Dana 21. lipnja 2023. godine oko 21.30 sati na prostoru parka Bundek u Zagrebu, s južne strane jezera Bundek, tim hitne medicinske pomoći pozvan je radi intervencije prema maloljetnoj ženskoj osobi zbog sumnje na intoksikaciju.

Nakon završetka intervencije, vozač je krenuo vozilom preko travnato-zemljane površine prema kolniku za izlaz te vozilom ozlijedio troje maloljetnika. Dvije ozlijeđene osobe prevezene su u Kliniku za dječje bolesti Zagreb, dok je jednom ozlijeđenom liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Na mjestu događaja obavljen je očevid od strane policije te su policijski službenici obavili obavijesne razgovore s članovima tima hitne medicinske pomoći o čemu su sačinjene službene zabilješke. Vozač koji je upravljao vozilom hitne medicinske pomoći je alkotestiran kojom prilikom je izostala reakcija na alkohol, a riječ je novom vozilu koje je nabavljeno prošle godine.​

Izražavamo žaljenje zbog nesretnog događaja i nadamo se brzom oporavku ozlijeđenih.

Također napominjeno da je jučer sveukupno od strane hitne mecinske pomoći zbrinuto 16 maloljetnih pacijenta, od čega je 7 pacijenata je prevezeno na daljnje liječenje u Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, 4 pacijenta su prevezena u KBC Rebro, 1 pacijent je prevezen u Sestre milosrdnice, a 4 pacijenta su nakon zbrinjavanja otišla kući s roditeljima‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 00:02