NOVI DETALJI KAOSA

Vozač priveden, prijavljen za dva kaznena djela. I vlasnici slupanih auta u nevolji sa zakonom

Vozač koji se zabio u parkirane aute otpušten je s Rebra s lakšim ozljedama. Trenutno se nalazi pod ingerencijom policije
Boško Dimitrijević (lijevo)
 Goran Mehkek/Cropix, čitatelj Jutarnjeg lista

Dva dana nakon što je Audijem A5 bježao s mjesta sudara i potom pomeo osam parkiranih auta na Aveniji Dubrava, te ugrozio nekoliko života i na kraju završio u vozilu prevrnutom na krov, Boško Dimitrijević (67) otpušten je iz KBC-a Rebro s lakšim ozljedama. Odmah ga je preuzela policija koja je provela istraživanje te kompletirala kaznenu prijavu s dva (ne)djela - obijesnu vožnju i izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu. Predan je pritvorskom nadzorniku i čeka ispitivanje u tužiteljstvu koje tek treba odlučiti hoće li za njega tražiti pritvor ili ne.

Policijsko izvješće iščekuju i oštećeni vlasnici automobila koji su se nakon nesreće suočili s naplatom novčanih kazni za nepropisno parkiranje. Njih osam odmah je na licu mjesta platilo kaznu s tzv. instant popustom od 150 kuna, umjesto 300 kuna kad se kazna šalje kući i plaća s odmakom. Porazgovarali smo s Nedjeljkom K., vlasnikom Renault Kangooa koji se prvi našao na udaru "letećeg" Audija.

- Ušao sam poslovno u jednu radnju i ostavio automobil otvoren s ključem unutra. Nije dugo prošlo, najednom se čula buka. Nepropisno smo bili parkirani jer je očito bio manji razmak za pješake. No tražit ću dodatne provjere jer se moj auto pomaknuo 10 cm. Kaznu sam platio odmah, a Croatia osiguranju sam se obratio za procjenu vozila - kaže za Jutarnji Nedjeljko K. čiji je auto bio prva brana da Audi ne uleti u obližnju trgovinu ili na pješake.

Svjestan je možebitnih "natezanja" s osiguranjem, pogotovo ako njegovo vozilo bude procijenjeno daleko ispod cijene po kojoj se prodaje po oglasnicima. Većina ljudi nakon nesreće nam je rekla kako se na Av. Dubrava auti stalno tako parkiraju te da nikad nisu bili kažnjavani.

Osiguravajuća kuća će prema svakom oštećeniku pristupiti individualno te sve ovisi o volji osiguravatelja krivca nesreće.

- Sukladno čl. 82 st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama zabranjeno parkiranje na nogostupu kažnjava se s 300 kuna, a po st. 2 tog članka dopušteno je zaustavljanje ako je za kretanje pješaka ostavljeno 1,6 metara. Svi oštećeni automobili, bez obzira bili parkirani ili samo zaustavljeni na kratko, imaju pravo na naknadu štete od osiguranja krivca nesreće. A sama činjenica da je netko bio nepropisno parkiran, može, ali i ne mora imati utjecaj na visinu isplate štete. Neki osiguravatelji uzimaju u obzir nepropisno parkiranje pa umanjuju štetu za određeni iznos, dok neki ne prebacuju suodgovornost na oštećenika. Kod obijesne vožnje neki osiguravatelji, ovisno o pravilniku, to uzimaju kao razlog za regresnom naplatom - pojašnjava odvjetnik Mario Medak.

U razgovoru sa zaposlenicima osiguravateljskih kuća, otkrivaju nam da umanjenje štete zbog nepropisnog parkiranja može varirati od 10 do 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:58