NASILJE U ZAGREBU

Vozača Hitne napao je otmičar sina generala Zagorca: ‘Naći ću te, slomiti ti noge. Znaš li ti tko sam ja?‘

Možda sam ga slučajno u tom komešanju udario satom koji sam nosio na ruci, rekao je u svoju obranu Ivan Ico Mateković (50)

Ico Mateković (arhivska fotografija)

 Damjan Tadić/Cropix

"Poričem sve. Nisam prijetio i nisam nikoga udario. Dok sam bio na treningu hrvanja, od neke gospođe sam zaprimio telefonski poziv da mi je supruga nastradala u prometnoj nesreći u Ulici Medeveščak. Dovezao sam se tamo skuterom, vidio sam puno ljudi, kombi koji je udario moju suprugu, bili su tu i djelatnici Hitne pomoći. A supruga me iz vozila Hitne dozivala i zato sam htio ući u Hitnu, ali su me dvojica muškaraca u tome sprječavala pa smo se posvađali i došlo je do vrijeđanja. Odakle onda oštećenom ozljede? Možda sam ga slučajno u tom komešanju udario satom koji sam nosio na ruci. Pa tamo je bilo šest policajaca koji su vidjeli cijeli događaj i mogu posvjedočiti da ja nikoga nisam udario", rekao je u svoju obranu Ivan Ico Mateković (50), jedan od otmičara sina generala Vladimira Zagorca, a koji je uhićen prošli petak nakon što se uhvatio u koštac sa vozačem Hitne pomoći.

Kazneno je prijavljen za prisilu prema 43-godišnjem zdravstvenom radniku kao i za prijetnje smrću, a s obzirom da je u međuvremenu rehabilitiran te mu je čista kaznena evidencija iako su u tijeku dva sudska postupka protiv njega, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je Matekovića pustio da se brani sa slobode uz mjere opreza - ne smije se na 200 metara približiti vozaču Hitne kao niti s njim održavati bilo kakav kontakt.

A sve je krenulo 6. listopada oko 9.30 sati kada je 19-godišnji vozač teretnog vozila kod kućnog broja 111. Ulice Medveščak neoprezno vožnjom unatrag naletio na zebri na 52-godišnju pješakinju, za koju će se tek kasnije uspostaviti da je Matekovićeva supruga.

Zbog te nesreće u kojoj je pješakinja prema posljednjim informacijama lakše ozlijeđena, Hitna pomoć brzo je stigla na intervenciju. Zatekli su ženu u ležećem položaju na pješačkom prijelazu okruženu građanima.

Liječnica i tehničar su je potom, uz pomoć građana, uveli u vozilo Hitne, a nedugo potom na skuteru je došao Mateković koji je prišao vozaču kombija koji mu je udario suprugu te ga, prema tvrdnjama svjedoka, primio rukama za uši.

- Bio je agresivan i nasilan. Htio je nasilno ući u vozilo Hitne pomoći. Liječnica mu je rekla da će s gospođom biti sve u redu i da ne treba tako reagirati pa se i njoj unio licem u nos, a kad mu je vozač Hitne rekao da ne može ući u vozilo, čovjek koji je došao sa skuterom udario ga je šakom u nos - ispričao je jedan od svjedoka događaja istražiteljima navodeći da je odmah došla prometna policija.

Činjenicu da ne može ući u vozilo Hitne, Mateković je izrazito loše primio poručivši, tvrde svjedoci, vozaču: ‘Naći ću te, slomiti ti noge. Znaš li ti tko sam ja?‘. Potom je vozač Hitne zvao dispečera i usput je odaslan poziv i temeljnoj policiji.

image

Ico Mateković na suđenju (arhivska fotografija)

Damjan Tadić/Cropix

Liječnica iz ekipe Hitne pomoći sam udarac u glavu nije vidjela, ali je vidjela da joj se kolega drži za nos pa su bili primorani pozvati i drugi tim Hitne pomoći jer je i sam vozač pretrpio na kraju ozljede.

- Niti u jednom trenutku taj čovjek nije rekao da je suprug ozlijeđene. Da smo to znali, pustili bismo ga u vozilo - ustvrdila je liječnica. Njezin kolega tehničar je ispričao, među ostalim, da je vozača Hitne, koliko misli, osumnjičeni muškarac primio sa dva prsta za nos koja je zakrenuo i zatim ga odgurnuo nakon čega je počela teći krv.

- Taj čovjek, visine nekih 190 centimetara, došao je prvo do kombija koji mu je udario suprugu pa do vozila Hitne. Bio je izrazito ljutit, pokušavao je ući u naše vozilo, psovao je, a ja sam stao do bočnih vrata da zaštitim liječnicu pa me udario šakom u nos koji mi je malo napukao - otkrio je napadnuti vozač Hitne naglasivši da je utučen i psihički radi primljenih prijetnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:39