DOJMILA SUCA

Vozačica (30) iz Zagreba usmrtila pješakinju na zebri: Osuđena je uvjetno jer je plakala na sudu!?

Državno odvjetništvo odmah se žalilo na presudu smatrajući je preblagom te traži od višeg suda da je osudi bezuvjetno ili da presudu ukine i vrati na novi postupak

Ilustrativna fotografija

 Damir Krajac/Cropix

Vozačica (30) koja je usmrtila pješakinju (74) u trenutku dok je prelazila zebru proglašena je krivom te je osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora, piše Danica.hr.

Prema nepravomoćnoj presudi, teška se nesreća dogodila lani u rujnu oko 8.25 sati u Slavonskom Brodu. Vozačica golfa kretala se Ulicom Đure Pilara u smjeru istoka. Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza na raskrižju s Trgom pobjede, nije se približavala zebri brzinom tako da ne ugrožava pješake.

Pritom je golfom naletjela na pješakinju koja je potom nabačena na automobil nakon čega je od siline udara odbačena naprijed te je pala na kolnik. Nesretna pješakinja preminula je od brojnih ozljeda u bolnici u 9.30 sati.

Vozačica iz Zagreba sve je priznala i rekla da joj je strašno žao zbog prometne nesreće. Pritom se rasplakala, što se suca posebno dojmilo. Prometni vještak naveo je kako se kretala brzinom od oko 60 kilometara na sat, a ograničenje je bilo 50.

Sudac je vozačici naveo brojne olakotne okolnosti: priznanje, kajanje i žaljenje, i to “ne samo formalno, već i iskreno jer je govoreći o tome u obrani optuženica plakala”. Olakotna okolnost je i to što je samohrana majka malodobnog djeteta koje je u zakonskoj obvezi uzdržavati.

“U konačnici je olakotna okolnost za optuženicu činjenica da je ne samo neosuđivana u kazneno-pravnom smislu, već je i prekršajno neosuđivana. S druge strane, otegotnih okolnosti na strani optuženice sud nije utvrdio”, naveo je ovih dana sudac u presudi.

Državno odvjetništvo odmah se žalilo na presudu smatrajući je preblagom te traži od višeg suda da je osudi bezuvjetno ili da presudu ukine i vrati na novi postupak.

“Imajući u vidu okolnosti same prometne nesreće, gaženje pješaka na pješačkom prijelazu i nastalu posljedicu smrti na strani žene koja je prelazilka pješački, smatramo da je sud precijenio sve olakotne okolnosti.

Nije, dakle, za to kazneno djelo mogao optuženoj izreći uvjetnu osudu te se takvom odlukom o kaznenoj sankciji ne može ostvariti svrha specijalne i generalne prevencije”, ističu tužitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:32