PREBRZA VOŽNJA

Vozaču kamiona koji je izazvao nesreću u kojoj su poginuli majka i dijete potvrđeno osam godina zatvora

Otegotne okolnosti su teške posljedice kaznenog djela kojim je uništena čitava obitelj

Policija, Ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Visoki kazneni sud potvrdio je presudu karlovačkog suda kojom je na osmogodišnju zatvorsku kaznu osuđen vozač koji je 2017. teretnjakom, zbog prebrze vožnje, izazvao sudar s automobilom u kojemu su poginuli majka i maloljetni sin, a teško ozlijeđeni otac i drugo dijete.

Visoki kazneni sud u petak je priopćio kako je odbio žalbe te potvrdio i učinio pravomoćnom presudu karlovačkog Županijskog suda koji je zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu optuženik osuđen na osam godina zatvora.

Proglašen je krivim jer vozeći teretnjak brzinom od 92 km/h u naseljenom mjestu, gdje je brzina ograničena na 50 km/h, na cesti nije pravovremeno zakočio te udario u automobil koji je zbog toga odbačen na suprotnu kolničku traku, gdje se sudario s drugim vozilom.

Uslijed udara, višestruko su ozlijeđeni putnici u automobilu - majka i maloljetni sin su od zadobivenih ozljeda poginuli na mjestu nesreće, a vozač tog automobila (otac) i drugo dijete (osam godina) teško su ozlijeđeni te ostali doživotni invalidi.

Visoki kazneni sud u presudi ističe kako će izrečena kazna zatvora ispuniti svrhu kažnjavanja.

Pozdravio je odluku karlovačkog prvostupanjskog suda koji je optuženiku kao olakotne okolnosti cijenio dosadašnju neosuđivanost te podatak da nakon ove nesreće nije dolazio u sukob sa zakonom.

No, kao otegotne ocijenjene su teške posljedice kaznenog djela kojim je uništena čitava obitelj - u nesreći su smrtno stradale dvije osobe od kojih je jedno dijete, a druge dvije, od kojih jedno dijete u to vrijeme staro tek osam godina, zadobili su teške ozljede zbog kojih su ostali doživotni invalidi.

"Izrečenom kaznom izražava se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, utječe na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela, ali utječe i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja", zaključuju u Visokom kaznenom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 01:34