TRAGEDIJA KOD OKUČANA

Vozaču ‘kamiona smrti‘ prijeti do 15 godina zatvora. Skrivio nesreću u kojoj je poginulo četvero migranata

Podignuta optužnica protiv srbijanskog vozača tegljača s prikolicom: krijumčario je ilegalne migrante i izazvao tešku prometnu nesreću
Okučani: Prometna nesreća na sjevernom kolničkom traku autoceste A3 u kojoj su poginule 4 osobe, strani državljani - migranti.


 
 Danijel Soldo/Cropix

Protiv 43-godišnjeg vozača "tegljača smrti", državljanina Republike Srbije, podignuta je optužnica zbog krijumčarenja migranata i izazivanja strašne prometne nesreće u kojoj su četiri migranta izgubila život, a veći broj ih je ozlijeđen.

Nesreća se dogodila 22. ožujka oko 3.10 sati na autocesti A3 kod Okučana kada se tegljač s prikolicom koji je prevozio tzv. tetra-brik role papira, među kojima su bili ilegalni migranti, prevrnuo na autocesti. Optužnicom se okrivljenom 43-godišnjaku stavlja na teret, prema priopćenju Županijskoga državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, da je 22. ožujka 2021. oko ponoći, nakon što je ušao u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Tovarnik, "u nakani da ostvari protupravnu imovinsku korist prevoženjem preko teritorija Republike Hrvatske ilegalnih migranata, primio u mjestu Podgrađe strane državljane bez putnih isprava".

Prema optužbi, primio ih je u zatvoreni prostor za smještaj tereta koji nije namijenjen prijevozu osoba i u kojem su bile palete tetra-brik ambalaže u rolama, bruto težine 15,51 tona, "svjestan opasnosti za njihove živote pri prijevozu u takvim uvjetima, no pristao ih je prevoziti prema Zagrebu". Sama nesreća dogodila se, navodi tužiteljstvo, zato što se vozač nije pridržavao propisa te se nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika.

Stoga je u jednom trenutku prešao na travnatu bankinu, pri čemu je došlo do zanošenja vozila i prevrtanja na bočni dio te udara u metalnu odbojnu ogradu. Zbog udara i prignječenja dijelovima tereta pet je osoba teško ozlijeđeno, a četiri su osobe smrtno stradale, priopćilo je tužiteljstvo. U prostoru za teret bila su 24 stranca, među kojima i četvero djece.

Pri prevrtanju poginula su četiri državljana Sirije u dobi od 17, 20, 21 i 26 godina. Uz još pet teško ozlijeđenih osoba, daljnjih desetak migranata zadobilo je lakše ozljede, a i sam je vozač kraće vrijeme proveo u bolnici. Nakon što je otpušten iz bolnice policija ga je privela te mu je nakon završetka kriminalističkog istraživanja određen istražni zatvor u kojem se i sada nalazi. Tužiteljstvo je zatražilo da mu se istražni zatvor produlji sve do pravomoćnosti presude. Vozač je u prvom trenutku tvrdio kako nije imao pojma da se u tovarnom prostoru nalaze migranti.

No, istragom je očito utvrđeno drugačije. Sada je optužen za dva kaznena djela: krijumčarenje migranata, za što je zakonom zaprijećena kazna do osam godina zatvora, te za izazivanje prometne nesreće u kojoj su život izgubile četiri osobe. Za to je djelo predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:41