VOZIO PIJAN

Vozaču koji je pregazio 17-godišnjaka određen jednomjesečni pritvor, na sudu plakao: ‘Radio sam deset sati...‘

Maloljetnik je zadobio teške ozljede lubanje i mozga te mu se liječnici splitske bolnice bore za život

Ilustrativna fotografija

 Tomislav KriŠto/cropix/

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 27-godišnjem T.J. iz mjesta s područja općine Dugi Rat, kojeg se sumnjiči za izazivanje prometne nesreće u kojoj je na pješačkom prijelazu teško ozlijeđen 17-godišnjak.

Mladić je završio iza rešetaka na splitskim Bilicama zbog opasnosti od ponavljanja djela budući da mu je, kako doznaje Slobodna Dalmacija, u 2021. godini već dva puta oduzimana vozačka dozvola i to jednom zbog brze vožnje, a drugi put jer je vozio pod utjecajem alkohola s više od 0,5 promila.

Naime, kako smo već pisali, u četvrtak u ranim jutarnjim satima oko 3.20 27-godišnji konobar vozio je u Splitu svoj automobil marke Golf iz smjera sjevera prema jugu, došao do križanja Velebitske i Vukovarske ulice i to vozeći s 1,22 promila alkohola u krvi.

Još uvijek nije utvrđeno kojom je brzinom vozio, no terete ga da je bila sigurno veća od dozvoljene koja je na tom dijelu 60 km na sat te da je, svjestan da može takvom vožnjom uzrokovati prometnu nesreću, ušao u raskrižje dok je za njegov smjer kretanja bilo upaljeno zeleno svjetlo.

U tom su trenutku preko pješačkog prijelaza, i to dok je za pješake bilo upaljeno crveno svjetlo, prelazila dva momka od kojih je jednog uspio izbjeći, no lijevim dijelom udara drugog starog 17 godina koji pada na tlo. Maloljetnik je zadobio teške ozljede lubanje i mozga te mu se liječnici splitske bolnice bore za život i trenutno se nalazi na Jedinici intenzivnog liječenja.

Plakao dok je iznosio obranu

U svojoj obrani 27-godišnjak je, plačući i govoreći koliko mu je žao zbog svega, kazao da je tog dana od 16 do dva sata ujutro konobario u jednom poznatom splitskom lokalu na Rivi te da je, kad mu je završila smjena, popio dva-tri pelinkovca s drugim kolegama. Sjeo je u auto i u trgovini koja radi cijelu noć u Solinskoj ulici kupio nešto za pojesti, jogurt i sok.

Nakon toga je krenuo i vozio je normalno, a 50-ak metara prije križanja otvorilo mu se zeleno svjetlo na semaforu te je već prošao pola raskrižja kad je vidio dvojicu momaka na pješačkom prijelazu kako trče. Uspio je izbjeći onog koji je prvi trčao, a drugog nije mogao. Odmah je izašao iz vozila i potrčao pomoći unesrećenom mladiću, piše Slobodna Dalmacija.

- Na ovakvu odluku suca istrage svakako ćemo uložiti žalbu jer smatram da nije bilo mjesta određivanju istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela budući da moj klijent nije do sad imao niti jedan kazneni postupak i nije kazneno kažnjavan - kratko nam je komentirao iskusni odvjetnik Vinko Ljubičić koji je preuzeo obranu mladog konobara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:46