TRI MJESECA POSLIJE

'Vozaču Porschea suđenje nije ni zakazano zato što je moćni tajkun. Da je u pitanju obični smrtnik, već bi bio osuđen'

 Boris Kovačev/CROPIX

Iako je prošlo gotovo tri mjeseca od podizanja optužnice protiv Mladena Guština (56), vozača Porschea Cayennea koji je početkom rujna u naletu usmrtio Nedu Bujević (49) i njezina sina Ivana (18) na raskrižju Ozaljske i Nehajske ulice na zagrebačkoj Trešnjevci, još se ne zna kada će sjesti na optuženičku klupu, niti je potpuno jasno kako će izgledati optužnica.

Među prijateljima obitelji Bujević stvara se nervoza i sumnja da se slučaj namjerno oteže.

- Da je u pitanju obični smrtnik, već bi bio osuđen, ali budući da se radi o tajkunu, nedodirljiv je - ogorčen je prijatelj Bujevićevih.

Ne radi se o otezanju

Optužno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu tek će idući tjedan raspravljati o osnovanosti optužnice i odlučiti hoće li je prihvatiti ili će je nadležni tužitelji morati mijenjati. Guština brani odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji smatra da ovaj slučaj ne odstupa od uobičajenih rokova.

- Optužno vijeće bilo je zakazano za ovaj tjedan, ali morao sam ga odgoditi zbog drugih, prije zakazanih ročišta i obveza. Ne radi se ni o kakvom otezanju jer je i nama u interesu da suđenje počne što prije - objašnjava.

Obitelj Bujević zastupa odvjetnički ured Čogurić & Naumovski. Odvjetnik Rajko Čogurić ističe da su u ovoj fazi postupka oni samo pasivni promatrači.

- Budući da Državno odvjetništvo pokreće postupak, prije optužnog vijeća ne možemo odrediti okvire odštetnog zahtjeva. Ne čini nam se da su rokovi produljeni jer je u međuvremenu provedeno vještačenje nesreće - složio se Rajko Čogurić s kolegom ‘protivnikom’ Pavasovićem.

Nije prošao kroz crveno

Stravična nesreća dogodila se 1. rujna kada se Guštin u terencu Porsche Cayenne sudario s Audijem A8 te udario u pješakinju i njezina sina , koji su od zadobivenih ozljeda na mjestu preminuli. Prizor je bio potresan. Tužiteljstvo tereti Guština da je vozio brzinom od najmanje 74,1 km/h, iako je na tome mjestu ograničenje brzine do 50 km/h.

Ljubo Pavasović Visković izjavio je kako postoji nekoliko svjedoka da Guštin nije prošao kroz crveno, nego da je to učinio vozač Audija, pa će u tom smjeru vjerojatno ići i njegova obrana na sudu.

I prema policijskom očevidu Audi je vozio kroz raskrižje prema sjeveru te udario u lijevi bočni dio Porschea koji je već bio na sredini križanja. Slučaj je dobio i drugi zaplet. Naime, Audijem A8, koji je udario u Porsche, upravljao je Damir Strmečki (53) za kojim je prije pet godina Crna Gora raspisala tjeralicu zbog protuzakonite prodaje dionica i krivotvorenja dokumenata.

Mladen Guštin vlasnik je tvrtke MG film

Osječanin Mladen Guštin (56) vlasnik je MG film Distributiona, tvrtke za distribuciju filmova. Do ove nesreće nije imao težih prekršaja i poznanici ga smatraju pažljivim vozačem. Nakon nesreće plakao je i danima bio na rubu živčanog sloma. U pritvoru je proveo mjesec dana tijekom kojih mu se zdravlje pogoršalo i znatno je smršavio. (D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:29