VELIKA RACIJA U ZAGREBU I ZAGORJU

VRATILI SE IZ ZATVORA I OPET PROIZVODE ILEGALNO ORUŽJE 15 uhićenih u policijskoj akciji

Braća Ivan i Mirko Vugrek u svojoj su radionici proizvodili ilegalne kratke strojnice

Policajci iz PNUSKOK-a danas su na području Zagreba i Zagorja priveli više od petnaest osoba te im pretražili stanove i automobile zbog sumnji da su se dulje vrijeme bavili proizvodnjom i preprodajom ilegalnog vatrenog oružja te eksploziva.

Oružarska obitelj

Pod istragom se, kako neslužbeno doznajemo, ponovno našao i Mirko Vugrek, član poznate zagorske oružarske obitelji Vugrek, čiji su članovi prije sedam godina bili uhićeni u USKOK-ovoj akciji Okidač, jer su u radionici prepravljali i proizvodili kratke strojnice za kriminalni milje. Braća Ivan i Mirko Vugrek tada su bili osuđeni na po godinu i pol zatvora, a njihov otac Mirko Vugrek stariji umro je od srčanog udara nakon privođenja. Sada policija ponovno sumnja na to da se Mirko Vugrek vratio starom poslu. Inače, Vugrekovi su tijekom Domovinskog rata izradili kratku strojnicu Agram 2000, koja nikad nije ušla u serijsku proizvodnju.

Međutim, Agrami su često znali poslužiti u kriminalnim obračunima širom Europe, pa je upravo na ilegalnu tvornicu oružja u Zagorju upozoravao Interpol. Prije pola godine nizozemska policija je iskazala bojazan da bi se ulaskom Hrvatske u EU oružje iz hrvatskih privatnih arsenala moglo preliti u ruke nizozemskih kriminalaca.

Tvrdnje da u Zagorju ponovno postoji ilegalno prodajno mjesto za oružje policija temelji na dva slučaja. Prije pet mjeseci, u vrijeme ulaska Hrvatske u EU, patrola je u Zagorju zaustavila Amauryja Riza Gonzalesa.

Dva slučaja

Taj Kubanac godinama živi u Hrvatskoj, ali ima i deblji kriminalni dosije. Kod njega je pronađena naprava sa 200 g TNT-a, a nedugo nakon njegova uhićenja uhićen je u Zagorju i Nijemac Meizen Winfred V., u čijem je autu pronađena i kratka strojnica Pleter, pa su policajci odlučili držati Vugreke na oku.

Kubančeva suluda priča o suicidu

Gonzales, kojeg je policija uhićivala zbog oružja i iznude, a Francuzi su ga svojedobno tražili zbog ubojstva, ispričao je vrlo neuvjerljivu priču kako je eksploziv uzeo u Zagorju da bi počinio samoubojstvo jer je vrlo teško bolestan, ali se u međuvremenu predomislio pa je TNT odlučio ponijeti u Zagreb. Kubanac je pred istražiteljima na trenutke plakao pa zatim vikao, ali, naravno, nitko živ mu nije povjerovao jer je uzeo fitilj kojemu bi trebalo oko 10 minuta da dogori pa bi se radilo o vrlo dugotrajnom samoubojstvu. Međutim, policajcima je ipak na kraju priznao da je u Zagorju bio kod svojeg prijatelja Vugreka. ( M. D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:45