KORISNE ‘BUBE‘

Vrbatov plan osvete bivšem šefu policije: I njemu će planuti stan. Provali se, polije benzinom...

U snimkama iz Remetinca otkriveno je više kriminalnih planova masterminda za pljačke u Hrvatskoj
Željko Vrbat
 Marko Todorov/CROPIX

Tajno snimajući razgovore Željka Vrbata (57) u ćeliji u Remetincu, policajci su snimili i razgovor iz kojega se da iščitati da Vrbat planira osvetu umirovljenome glavnome ravnatelju policije Marijanu Benku. Prema sadržaju snimljenih razgovora, Vrbat je zamjerio Benku jer ga je policija još davne 2007. osumnjičila kao trećega pomagača u krvavom razbojstvu ispred Getroa u Sesvetama. Tada su zaštitari Sokol Marića, koji su čuvali pošiljku novca, u samoobrani zapucali na naoružane razbojnike te jednoga od njih, Dubravka Marinića, ubili, a drugi razbojnik, Kristijan Čabraja, pogođen je metkom u kralježnicu te je ostao teški invalid.

Ubrzo nakon krvavoga prepada koji je završio loše za pljačkaše, policija je kao treću osobu koja je sudjelovala u razbojstvu osumnjičila upravo Vrbata koji je navodno u automobilu u blizini čekao da Marinić i Čabraja opljačkaju novac. Međutim, Vrbat je pred policijom pobjegao u BiH, gdje se skrivao nekoliko godina. Na kraju se predao te je u ponovljenom postupku oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Prema sadržaju nedavno snimljenih razgovora, Vrbat je upravo Benku, koji je 2007. vodio hrvatsku policiju, zamjerio što ga je odmah "stavio na televiziju".

"A kad je bilo ovo za Getro, ljuti su bili, da znaš kako su bili ljuti. Kivni su bili. Benko me dao na televiziju nakon dva dana. Dao na televiziju!"

"I Benko odmah dao na televiziju, j...o majku svoju?", pitao je Vrbata cimer u ćeliji.

"I njemu će se isto zapalit auto. J...t će on svoju majku. Sam čekaj", nastavlja Vrbat.

"Polako, stigneš, sve dođe na naplatu", kaže mu cimer.

"Ma da, polako ćemo. Zapalit mu stan, auto, kak su ovi zapalili Ortynskom. Provali se, polije se malo benzinom i šta nema tu...", kaže Vrbat. Cimer dalje komentira paljenje kuće Ortynskom.

"Oni su to dobro napravili, ali su napravili grešku kad se ovaj povrijedio. Razumiješ, to je glupo i sad će Bambur siromah dobiti robiju sto posto", zaključuje cimer.

image
Marijan Benko
Goran Mehkek/CROPIX

Inače, na suđenju za sudjelovanje u spornoj pljački dostavnoga vozila ispred Getroa u Sesvetama 2007. godine, Vrbat je dokazao da on nije bio osoba u automobilu koja je čekala Marinića i Čabraju. Na suđenju je tvrdio da je u vrijeme pljačke bio na drugome mjestu, a tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je bio na mjestu zločina. Međutim sad, na snimkama iz Remetinca, Vrbat je ne znajući da ga se snima, potvrdio da je on bio u autu koji je čekao Marinića i Čabraju.

"Jesi ti vozio?" pitao ga je cimer, na što Vrbat potvrdno odgovara.

"Nisam bio udaljen niti 100 metara. Tad sam pobjegao u Bosnu. Bio sam najtraženiji bjegunac", rekao je Vrbat.

Iz izjave Vrbatova cimera proizlazi i da mu je Vrbat ispričao da se i tijekom svojega bijega u Bosnu i Hercegovinu, od 2007. do 2012., Vrbat ilegalno vraćao u Hrvatsku premda je bio na tjeralici te organizirao pljačke banki po Zagrebu.

"Kaže da je ili dolazio ilegalnim putevima preko Save ili bi imao ljude koji su ga propuštali na graničnim prijelazima bez provjere identiteta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:52