VRAĆENO NA POČETAK

Vrhovni sud: Iskaz Gorana Štroka o mitu olako je odbačen

USKOK je teretio Ivu Žeravicu da je tražio od Gorana Štroka 200 tisuća eura kako bi njegov hotel prošao na tehničkom pregledu i dobio sve dozvole
William Montgomery i Goran Štrok
 Nikola Vilić / CROPIX

Vrhovni sud vratio je tzv. aferu pet zvjezdica na početak i ukinuo presudu jedne od prvih velikih korupcijskih afera koju je USKOK-u prijavio poznati hrvatski biznismen Goran Štrok pa se cijelo suđenje vraća na početak prvostupanjskom sudu, ali pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Podsjećamo, USKOK je teretio Ivu Žeravicu, pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove, te Antuna Kralja, direktora tvrtke Rotel koja je obavila radove na hotelu Bellevue, da su tražili 200.000 eura mita od Štroka da bi njegov hotel prošao na tehničkom pregledu i dobio sve potrebne dozvole. Treća točka optužnice teretila je Žeravicu i Antuna Kralja, vlasnika Konela, za dogovor da će Žeravici prodati stan u Zagrebu po 30 posto nižoj cijeni, a on njemu zauzvrat pogodovati u ishodovanju dozvola.

Nema dokaza

Sve optuženike oslobodilo je krivnje vijeće splitskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Damir Romac, uz obrazloženje da USKOK nije dokazao njihovu krivnju. Iako su postojale snimke razgovora Štroka i Žeravice, ali sve to, smatrao je prvostupanjski sud, nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

Ali Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud olako odbacio Štrokov iskaz, za koji je tvrdio da je neuvjerljiv iako to ničim ne obrazlaže, kao ni to zašto smatra da iskaz Williama Montgomeryja, Štrokova prijatelja i bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj, nije uvjerljiv. S druge strane, prvostupanjskom sudu prigovara se da obrazloženje presude u cijelosti reproducira samo obrane optuženih, a zanemaruje iskaze Štroka i svjedoka koji ih terete. Čak devet puta prvostupanjski sud je tvrdio da je Štrokov iskaz nelogičan i neuvjerljiv, a da tome ne prethodi nikakva analiza reprodukcije iskaza svjedoka da bi se mogla donijeti takva ocjena, već naprosto slijedi dojam suda o Štrokovoj osobnosti bez uporišta u dokazima, što je po ocjeni Vrhovnog suda sasvim neprihvatljivo. Štroka se nazivalo u toj presudi samouvjerenim, bahatim, da koristi medije kako bi se prikazao žrtvom i slično.

Snimljen razgovor

Vrhovni sud primjećuje kako u snimljenom razgovoru Štroka i Žeravice 3. prosinca 2007. godine Štrok pita: “U kojoj valuti i u kojim apoenima da dam novac? Žeravica odgovara: “Kako god hoćete, meni je svejedno!” Vrhovni sud primijetio je i kako je Žeravica uvijek dolazio na sastanke sa Štrokom u hotel Palace, što su zabilježile i nadzorne kamere, što je on u obrani pravdao svojom ljubaznošću iako bi se od državnog službenika njegova ranga očekivalo da stranke prima u svom uredu. Prvostupanjski sud je potpuno ignorirao i tajno snimljene razgovore Antuna Kralja i Žeravice. Na kraju vijeće Vrhovnog suda koje je ukinulo presudu nalaže da treba ponovno s pažnjom izvesti sve dokaze i donijeti novu presudu. Ali sada pred novim, potpuno izmijenjenim vijećem. Tako se nakon gotovo devet godina afera “pet zvjezdica” vraća na početak.

Štroka je presuda razočarala

Hotelijer Goran Štrok, nakon oslobađajuće presude, u razgovoru za Jutarnji list od 10. prosinca 2013. godine nije krio svoje razočaranje oslobađajućom presudom, kao ni načinom na koji je sud tretirao njegov, ali i iskaze svjedoka optužbe. Štrok je doduše priznao da su postojali određeni nedostaci u gradnji hotela, a oslobađajuću presudu ovako je komentirao: “Opet je pobijedila korupcija, a građanima se poručuje: i dalje radite ispod stola”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:22