PRIZNALI DA JE LIJEK > DOMAGOJ JANKOVIĆ JE SUZBIJAO SIMPTOME NEIZLJEČIVE BOLESTI

Vrhovni sud: Marihuana je lijek! Teško oboljeli od multiple smije pušiti travu da ublaži bolove

 CROPIX

ZAGREB - Zagrepčanin Domagoj Janković (39) na Županijskom sudu je u Zadru zbog uzgoja 11 stabljika indijske konoplje visine 45 do 90 centimetara u šest posuda, te više vrećica s osušenom istom opojnom drogom u količini od 157 grama, koju su mu policajci pronašli u kući na Viru 22. kolovoza 2005. godine, bio uvjetno osuđen na deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, piše Slobodna Dalmacija.

Janković se tijekom suđenja branio da je marihuanu uzgajao za osobne potrebe, jer mu je pomagala prilikom ublažavanja simptoma multiple skleroze od koje boluje.

Na navode optužnice Janković je rekao kako je kriv samo zato jer je to ilegalno, ali da se ne smatra krivim budući da mu je marihuana nužno potrebna.

Tijekom suđenja medicinski su vještaci potvrdili Jankovićevu dijagnozu, ali su osporili njegovu obranu ustvrdivši kako za liječenje multiple skleroze postoji čitav niz legalnih lijekova dostupnih u Hrvatskoj.

No, Vrhovni sud prihvatili su jankovićevu obranu i pravomoćno ga oslobodili smatrajući da nije riječ o kaznenom djelu, već da se radi o "beznačajnom djelu".

Kako stoji u priopćenju, Janković je uzgajao indijsku konoplju samo za osobne potrebe, jer je njezinom konzumacijom suzbijao simptome teške i neizlječive bolesti te je i iskreno priznao učinjeno djelo.

- Ovakve presude vraćaju nam nadu da će se i stvari u Hrvatskoj uskoro promijeniti. Nedopustivo je da naš zakon na jednak način tretira dilera na ulici i teško bolesnog čovjeka - izjavila je za Slobodnu Dalmaciju Marta Gold iz Udruge 'Zeleni svijet'.

Inače, 39-godišnjem Zagrepčaninu se već sudilo zbog istih razloga. Naime, 2003. godine također je pravomoćno oslobođen u "slučaju Janković" koju je 19. studenog 2003. godine donio Županijski sud u Velikoj Gorici. Tada je bio optužen za sadnju 20 stabljika indijske konoplje i posjedovanje 236,39 grama trave.

I tada je "presudila" Jankovićeva bolest jer je u obrazloženju presude stajalo da je "optuženi proizvodio marihuanu s ciljem ublažavanja tegoba vlastite bolesti i ta je činjenica bila odlučna za zaključak o beznačajnosti njegova djela".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:40