ŠTETA 50 MIL. KN

Vrhovni sud odbio Čehokovu žalbu, suđenje ide dalje

 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Na Županijskom sudu u Zagrebu uskoro će biti nastavljen postupak koji se vodi protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, varaždinskih poduzetnika Davora Patafte i Hrvoja Vojvode, bliske Pataftine suradnice Narcise Huljev i bivšeg direktora komunalne tvrtke Varkom Tomislava Kezelja te Pataftinih tvrtki T7 VIS i Winair, a koje je USKOK optužio da su oštetili proračun Grada Varaždina za najmanje oko 50 milijuna kuna. Vrhovni sud je naime odbio žalbe okrivljenika koji su tražili da se izuzmu dokazi za koje tvrde da su pribavljeni na nezakonit način.

Potvrdio nam je to i odvjetnik jednog od okrivljenika istaknuvši da su okrivljenici podnijeli zasebne žalbe Vrhovnom sudu te da su sve njihove žalbe odbijene. Između ostalog, Vrhovnom sudu požalili su se da su nezakonito pretražena računala okrivljenika, da su u elaboratima o procjenama tržišnih vrijednosti nekretnina korištene pogrešne polazne informacije i da su svjedoci bili ispitivani bez nazočnosti branitelja.

Čehokov branitelj u žalbi je izrazio i sumnju na propuste prilikom skidanja imuniteta Ivanu Čehoku. Bivši varaždinski gradonačelnik je u to vrijeme naime bio saborski zastupnik i protiv njega se postupci nisu mogli poduzimati dok mu se ne skine imunitet, a Čehok sumnja da je dio postupka obavljen i prije toga.

Vrhovni sud je žalbe svih okrivljenika odbio no branitelji okrivljenih ističu da to ne znači da se okrivljenici s istom argumentacijom vezanom uz dokazni materijal neće moći ponovno obratiti Vrhovnom sudu nakon okončanja sudskog postupka.

Podsjetimo, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu krajem 2011. godine podigao optužnicu protiv Ivana Čehoka, Davora Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za zlouporabu položaja i ovlasti, a odnose se na poslove zbrinjavanja komunalnog otpada, kupnju zemljišta za program poticane stanogradnje i poslove oko preuzimanja upravljanja varaždinskom zračnom lukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:21