PRIHVAĆENA ŽALBA

VRHOVNI SUD ODLUČIO O IZRUČENJU RUSIMIRA BEŠE Švicarci dostavili podatke sa Facebooka

 Srđan Vrančić/CROPIX

Bosanskohercegovački državljanin Rusmir Bešo, uhićen na području Hrvatske, bit će izručen Švicarskoj, koja ga traži zbog pljačke, krađe, kršenja nepovredivosti stana i oštećenja tuđe stvari koje je počinio s još dvije osobe. Tako je odlučio Vrhovni sud 10. studenoga, piše Slobodna Dalmacija.

Bešo je u ekstradicijskom pritvoru, ali je prije nekoliko dana završio na liječenju u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Vrhovni sud nije prihvatio žalbu na izručenje koju je podnio njegov odvjetnik Jadran Franceschi, koji je upozorio na činjenicu da Švicarska u zahtjevu za izručenje dostavlja fotografiju s Facebook profila, a ne službene fotografije, točan opis i otiske prstiju te ostale materijalne dokaze. Odvjetnik ukazuje da postoje tri Facebook profila s imenom Rusmir Bešo i sva su tri vezana uz različite osobe iz istog mjesta BiH.

U zahtjevu za izručenje Švicarska dostavlja dva Facebook profila osobe s istim identitetom, s čijih se profila skidaju podaci koji njima služe kao službeni.

U švicarskom zahtjevu stajalo je ime Rusmir Beso, a ni dostavljeni podaci o njegovu bračnom stanju nisu točni. U zahtjevu se navodi da je to osoba nepoznatog bračnog stanja, a Bešo je dostavio dokaze da je otac dvoje maloljetne djece. Kako u Bešinoj putovnici nema pečata da je od 2. do 10. listopada – kad su djela počinjena – ušao u Švicarsku, dio žalbe odnosio se i na tu situaciju.

Budući da Švicarci Bešu terete i za četiri djela oštećenja tuđe stvari, u zahtjevu za izručenje navodi se i činjenica da mu švicarske vlasti nisu utvrdile ta djela prisluškivanjem njegova mobitela, piše Slobodna Dalmacjia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 23:38