IGOR KUMPAR

Vrhovni sud odlučio: Ubojica čiji je zločin prije 14 godina šokirao Zagreb ipak neće na slobodu

Kumpar je 21. ožujka 2006. godine kao 28-godišnji teški ovisnik o kocki ubio Borisa Travicu (60) s 36 udaraca križnim odvijačem
Igor Kumpar (fotografija iz 2008.)
 Zeljko Petrusic

Osuđeni ubojica Igor Kumpar ipak neće izaći na prijevremeni otpust iz zatvora u kojem se nalazi već 13 i pol godina zbog ubojstva križnim odvijačem. Odlučio je tako Vrhovni sud koji je preinačio rješenje Županijskog suda u Varaždinu.

Naime, nakon što je u rujnu ove godine varaždinski sud donio rješenje kojim se 41-godišnjem Kumparu odobrava uvjetni otpust, varaždinsko tužiteljstvo se na tu odluku žalilo pa je Vrhovni sud ovih dana tu žalbu usvojio preinačivši rješenje odbijanjem prijedloga za uvjetnim otpustom. Zaključili su, naime, da je "neizdržani dio kazne od preko šest godina prevelik te da kod osuđenika postoji značajan rizik od kriminalnog povrata, kao i da odobravanje uvjetnog otpusta nije opravdano ni sa stanovišta ostvarivanja ciljeva opće prevencije činjenja kaznenih djela".

Finalna odbijenica za Kumpara je uslijedila nakon što je tužiteljstvo u žalbi naznačilo da "nije smio biti odobren uvjetni otpust s obzirom na podatke i mišljenja stručnih službi kaznionice koje su predložile da se uvjetni otpust ne odobri, jer pojedinačni program izvršavanja kazne zatvora nije okončan te da izvršavanje kazne nije postiglo svoju svrhu pa postoji i značajna vjerojatnost kriminalnog povrata".

Kumpar je, podsjetimo, završio u zatvoru nakon što je 21. ožujka 2006. godine oko 23 sata, kao 28-godišnji teški ovisnik o kocki, u zagrebačkoj Krajiškoj ulici počinio jeziv zločin. Pozvonio je na vrata 60-godišnjeg Borisa Travice kojeg je, čim mu je otvorio, križnim odvijačem napao s leđa te ga 36 puta njime udario u glavu, vrat i leđa. Zatim mu je ukrao dva mobitela i dva svežnja ključeva ostavivši Travicu u lokvi krvi. Prema mišljenju vještaka Travica je u agoniji umirao najmanje pola sata, a sud je godinu kasnije Kumpara osudio zbog teškog ubojstva na 20 godina robije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:39