AFERA SIBINJ

VRHOVNI SUD OSLOBODIO GENERALA KRULJCA? 'Još nije službeno, ali velika je vjerojatnost da je presuda ukinuta'

 Tomislav Krišto/CROPIX

Vrhovni sud donio je odluke po žalbama bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, umirovljenog generala Mladena Kruljca i ostalih optuženih u tzv. aferi Sibinj na prvostupanjske presude koje je protiv njih donio Županijski sud u Osijeku 31. ožujka prošle godine. S najviše sudske instance u Hrvatskoj još nisu objavili svoju odluku, ali se pretpostavlja da je ona barem u jednome dijelu, a možda i u potpunosti, ukinuta.

Ovakva pretpostavka proizlazi iz činjenice da je s Vrhovnog suda, koji je po ovom predmetu zasjedao u ponedjeljak i utorak, na Županijski sud u Osijeku poslano rješenje kojim se nalaže puštanje iz zatvora drugookrivljenoga Ivice Miškovića. On je, naime, u prvostupanjskom postupku osuđen na pet i pol godina zatvora zbog čega mu je određen istražni zatvor do donošenja drugostupanjske, odnosno pravomoćne odluke. S obzirom da je sada naloženo njegovo puštanje iz zatvora pretpostavlja se da je u njegovom slučaju presuda ukinuta.

Podsjetimo, u tom su predmetu, osim već spomenutog Miškovića, osuđeni i bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić na šest godina, Kruljac je dobio godinu i pol dana zatvora, poduzetnik Ivan Rimac tri godine i 10 mjeseci, autoprijevoznik Željko Garić dvije te bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković 15 mjeseci zatvora. Još uvijek je nepoznato što je odlučeno za ostale osuđene, no s obzirom da je riječ o predmetu u kojem se Batiniću, Miškoviću i Kruljcu sudilo za iznimnu povezanost u činjenju kaznenih djela može se pretpostaviti da je i za njih došlo do ukidanja presude.

- Nismo dobili službenu odluku, no s obzirom da je Mišković već pušten na slobodu po tome smatramo da je velika vjerojatnost kako je presuda ukinuta i za ostale osuđene te vraćena na ponovno suđenje - rekao nam je Kruljčev odvjetnik Marko Dumančić.

Mišković je, inače, jedini koji je završio u istražnom zatvoru, a onda je, zbog boljih uvjeta, tražio da ga se ranije prebaci u zatvor pa je kaznu služio u Glini. Njegov prijatelj Batinić je pak nakon donošenja presude pobjegao u BiH kako bi izbjegao odlazak u zatvor i za njim je raspisana međunarodna tjeralica. Ukoliko je i za njega ukinuta presuda, Batinić će se moći slobodno vratiti u Hrvatsku onog trenutka kada rješenje s Vrhovnog dođe na Županijski sud, koji tada mora ukinuti tjeralicu.

Podsjetimo, šestorki se sudilo da su malverzacijama s općinskim zemljištem, koje im je prethodno darovala Vlada RH za izgradnju Zone malog gospodarstva, oštetili općinski proračun za 58, a državni za tri milijuna kuna. Batinić i Mišković su, prema optužnici, dogovorili s Kruljcem da inženjerija HV-a u Zoni izgradi ceste kako bi se prije prodaje podigla vrijednost zemljišta, što je ovaj i zapovjedio inženjerijskim snagama iako za to nije imao zapovijed načelnika Glavnog stožera OSRH generala Josipa Lucića, već je radio po osobnom nahođenju i time oštetio državni proračun za tri milijuna kuna.

Kruljac je pak tvrdio da su radovi izvedeni u sklopu obuke te da je za njih imao Lucićevu usmenu zapovijed, što je ovaj pak u svom svjedočenju demantirao kazavši kako s Kruljcem nikada nije razgovarao o radovima ili obuci u općini Sibinj te da mu nikada nije izdavao usmene zapovijedi. Kruljca je na suđenju pokušao obraniti i bivši predsjednik države i vrhovni zapovjednik OSRH Stjepan Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:58