PRESUDA

Vrhovni sud potvrdio 40 godina ubojici socijalne radnice i pravnika iz Đakova

Najviši sud zaključuje da je protiv drugostupanjske presude Vrhovnog suda dopuštena žalba

Andrija Drežnjak

 Ivan Peric/Cropix

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda kojom je Andrija Drežnjak osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva socijalne radnice Blaženke Poplašen i pravnika Ivana Pavića u Centru za socijalnu skrb u Đakovu u srpnju 2019. godine.

Najviši sud je, ne objavljujući identitet optuženika i žrtava, podsjetio da je Drežnjak kao dugogodišnji štićenik đakovačkog Centra za socijalnu skrb hicima iz pištolja ubio dvoje djelatnika centra iz osvete jer je bio uvjeren da su mu socijalna radnica i pravnik na nezakonit način oduzeli obiteljsku kuću u kojoj je prebivao.

Drežnjak je, dodaje sud, sakrio pištolj u torbicu i lažno predočio zaštitaru kako se dolazi javiti socijalnom radniku, nakon čega je ušao u ured pravnika gdje je pravniku ispalio jedan hitac u glavu. Potom je Drežnjak ušao u susjedni ured gdje je socijalnu radnicu, ujedno i njegovu skrbnicu, usmrtio hicem u glavu. Socijalna radnica je preminula na mjestu, dok je pravnik umro u bolnici nakon deset dana.

Vrhovni sud smatra da utvrđene pojedinačne kazne dugotrajnog zatvora za svako djelo od 30 godina, kao i jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina, u svemu odgovaraju težini počinjenih kaznenih djela, okolnostima počinjenja djela te Drežnjakovoj ličnosti.

Najviši sud nadodaje da je prvostupanjski sud pravilno cijenio Drežnjakovo postupanje po unaprijed osmišljenom planu te kako je pravilno olakotnim cijenio Drežnjakovu dosadašnju neosuđivanost, stanje smanjene neubrojivosti u vrijeme počinjenja djela te okolnost da je otac dvoje djece.

Cijenjeno je i da žrtve nisu dale baš ni jednog razloga ili povoda za ovakvo drastično nasilno postupanje optuženika, izvijestio je Vrhovni sud.

Najviši sud zaključuje da je protiv drugostupanjske presude Vrhovnog suda dopuštena žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 15:28