OKRUTNI UBOJICA

Vrhovni sud povećao kaznu, Minković u zatvoru će provesti 35 godina: ‘Motiv je bio apsolutno banalan‘

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu Minković je osuđen na jedinstvenu kaznu od 29 godina

Damir Minković

 Damjan Tadic/Cropix

Zbog teškog ubojstva svoje strine Marice Minković (77) i njezina posinka Siniše (50), umjesto 29 godina u zatvoru, iza rešetaka će jedne od hrvatskih kaznionica osuđeni ubojica Damir Minković (38) provesti 35 godina. Odlučio je to Vrhovni sud prihvativši žalbu državnog odvjetnika. Naime, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu Minković je osuđen na jedinstvenu kaznu od 29 godina kojom prilikom je sud ujedno opozvao uvjetnu presudu od osam mjeseci iz 2016.

No, kod preinačenja kazne Vrhovni sud nije mogao više opozvati prijašnju djelomično uvjetnu osudu Općinskog suda jer je u međuvremenu protekao rok u kojem se ista mogla opozvati. Vrhovni sud smatra da su pojedinačne kazne zatvora za svako kazneno djelo bile preblage pa samim time i jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora.

- Pravilno je cijenjena olakotna okolnost relativno mlađe životne dob optuženika (38 godina). Otegotnim je cijenjena dosadašnja višestruka osuđivanost (među ostalim i za kaznena djela s elementima nasilja: teška tjelesna ozljeda u pokušaju, teška krađa, razbojništvo i prijetnja) kao i da je kaznena djela počinio iz egoističnih namjera – smatra Vrhovni sud napominjući kako sud prvog stupnja nije u dovoljnoj mjeri cijenio okolnosti koje se odnose na način počinjenja djela.

Optuženik je za Vrhovni sud postupao "izrazito agresivno, hladnokrvno i bešćutno".

- Motiv za počinjenje djela bio je apsolutno banalan. Riječ je o najtežim kaznenim djelima protiv života i tijela počinjenima prema žrtvama koje su bile u bliskim rodbinskim odnosima s počiniteljem. Žrtve nisu dale nikakvog povoda za tako nasilno ponašanje optuženika. A podcijenjen je i značaj dosadašnje osuđivanosti jer upućuje na optuženikovu nepromjenjivu i trajnu neusklađenost s društveno prihvatljivim normama ponašanja kao i sklonost protupravnom postupanju. Prijašnja osuđivanost i izrečene kazne do sada nisu u potpunosti ispunile svrhu kažnjavanja odnosno nisu u dovoljnoj mjeri utjecale na optuženika da više ne čini kaznena djela, posebno kaznena djela s elementima nasilja, kakva su i ova za koja je proglašen krivim – navodi u obrazloženju drugostupanjski sud za koji je "postrožena kazna primjerena ličnosti optuženika i počinjenim djelima u njihovoj ukupnosti".

Također, Vrhovni sud je stava i da će kazna na djelotvoran način utjecati na Minkovića da više ne čini kaznena djela pogotovo ne ona s elementima nasilja. Na drugostupanjsku odluku osuđeni ubojica ima pravo žalbe.

Inače, Minković je tijekom suđenja negirao krivnju i kleo se životom da ih ubio nije. No sud mu nije povjerovao. Prema presudi, Minković je svoje rođake, a ujedno i prve susjede, ubio iz koristoljublja. Bilo je to u zagrebačkim Strugama u noći s 23. na 24. studenog 2018. kada je nasilno ušao u njihovu obiteljsku kuću te ih odlučio ubiti kako bi se domogao novca. Osumnjičeni je svojoj strini Mariji prišao s leđa i nožem joj zadao nekoliko reznih rana s prednje strane vrata. Bio je svjestan da je slabo pokretna i da se ne može braniti. Bešćutnosti tu nije bio kraj već je prišao s leđa i strininom posinku Siniši kojeg je nožem iskasapio po licu, ramenima, tijelu, rukama i dlanovima, a s leđa mu je zadao po vratu još nekoliko reznih rana. Pred njegovim očima oboje su iskrvarili na smrt, nakon čega je Damir Minković krenuo u premetačinu stana u potrazi na novcem. Prekopao je sve ladice u vitrini dnevne sobe u kojoj je umirovljenica držala oko 6000 kuna. Međutim, novac je bio dobro sakriven pa ga nije našao već je iz strininog novčanika uzeo još uvijek nepoznati novčani iznos. A nakon ubojstva Minković je sjeo na autobus te se odvezao k djevojci u Beograd.

Uslijedila je danonoćna krim-obrada, prikupljanje tragova, kopanje po kontejnerima u potrazi za nazubljenim nožem oštrice 19 centimetara te niz drugih otisaka koje je ubojica ostavio na mjestu stravičnog zločina. U pretresu Damirova stana, koji se nalazi uz samu kuću gdje se dogodilo ubojstvo, kriminalisti su već u predsoblju uočili kapljice krvi za koje je utvrđeno da potječu od ubojičine strine. Pritom je iz njegova stana oduzeto više raznih predmeta, ali i tri samurajska mača, jedino je nedostajao nazubljeni nož dužine oštrice duge čak 32 centimetra. Njega u stanu ekipa za očevid nije pronašla, nego je otkriven u kontejneru za plastiku na okretištu autobusa u Strugama. Našli su ga zahvaljujući susjedima, koji su Minkovića vidjeli unezvijerenog pogleda kako, ono jutro kad su otkrivena tijela, nešto ubacuje u kontejner. Prije toga je nož oprao u svojem stanu, ali na njemu su ipak ostali tragovi DNK ubijenih članova obitelji.

Za razliku od njegove strine, koja je bila teško bolesna, ali se i otežano kretala jer je prije 20-ak godina slomila kuk, njezin posinak bio je osoba s posebnim potrebama.

Dva dana od ubojstva i nekoliko sati prije nego što će biti uhićen na Bajakovu, Jutarnji list uspio je razgovarati s Minkovićem.

Tvrdio nam je da nije kriv, bacajući sumnju na nepoznatog počinitelja kojem je možda on, zbog svoje kriminalne prošlosti, trebao biti meta. Kad se odlučio vratiti u Hrvatsku i dati iskaz policiji, "skinut" je na Bajakovu. Policija ga je izvela iz autobusa te dovezla u Zagreb na obradu.

Bio je bez lipe u džepu, a kako smo već pisali, večer prije "bijega" u Srbiju od prijatelja je tražio 1800 eura, no nije ih dobio, pa je nekoliko stotina kuna uspio "užicati" majku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:20