‘DOBAR POSAO‘ U ZAGREBU

Vrhunski informatičari na nevjerojatan način ‘opljačkali‘ automat klub: Trag vodi u Rusiju...

Četvorica prijatelja iz Zagreba i okolice svoj su plan odradili svega 20 metara udaljeni od zgrade Općinskog državnog odvjetništva i Općinskog suda Novi Zagreb

Automat klub (s lijeve strane) i zgrada Općinskog suda u Novom Zagrebu

 Google Maps

Četvorica prijatelja iz Zagreba i okolice starih između 23 i 32 godine, od kojih su neki vrhunski informatičari i teleoperateri, a svojedobno su igrali i za niželigaške klubove, došli su na nevjerojatnu ideju kako ‘natjerati‘ automat za igre na sreću da radi za njih.

Oni su, naime, preko posebne memorijske kartice točnije SIMM modula koji su naručili iz Rusije te ga ubacili u automat Cobra 4 u klubu Cezar u novozagrebačkom Sopotu izvukli ozbiljan dobitak - 45.379 eura na štetu tvrtke Brut d.o.o.

Zanimljivo je na sve i da su taj plan, koji su sproveli u djelo, odradili svega 20 metara udaljeni od zgrade u kojoj se nalaze Općinsko državno odvjetništvo i Općinski sud Novi Zagreb koji će se dalje s njima baviti. Jer sva su četvorica kazneno prijavljena za računalnu prijevaru, zlouporabu naprava, skidanje i povredu službenog pečata.

image

Automat klub ‘Cesar‘ koji se nalazi preko puta Općinskog suda

Ranko Suvar/Cropix
image

Automat klub ‘Cesar‘ koji se nalazi preko puta Općinskog suda

Ranko Suvar/Cropix

Drugi potez, nakon što je u Hrvatsku doputovala kartica, odigrao je 23-godišnjak kao tadašnji zaposlenik Cezara, a koji kad je raskrinkan, najveći dio krivnje svalio je na 31-godišnjeg začetnika ideje tvrdeći da ga je isti "na neki način prisilio na to".

- Uz posluženo piće sam mu donio ključ za otvaranje automata. Ne znam kako je napravio preinake i promijenio koeficijent dobitaka. Sukladno prethodnom dogovoru, idući dan sam dao otkaz u casinu da ne budem tamo dok na tom automatu igraju ostala trojica. Mislim da su pogriješili što su dizali tako velike iznose, jer dok sam ja radio u casinu nikad nitko nije dobio tako veliki dobitak – otkrio je tužiteljima bivši zaposlenik automat kluba.

Idejni začetnik se, također, posuo pepelom navodeći da mu je, od ukupne zarade koju je podijelio sa drugom dvojicom ‘igrača‘, pripalo 10.000 eura.

- Prijatelj koji je radio u automat klubu, dao mi je ključ s kojim sam otvorio aparat. Pokidao sam plombu i vrpcu unutra koja je bila postavljena te, u kratkom vremenu, zamijenio redoslijed SIMM modula. To smo vidjeli na internetu da se tako može povećati šansa za dobitak pa nam je sinula ideja, no nismo očekivali da će sve tako dobro proći i da ćemo dobiti baš toliko novaca – priznao je 31-godišnjak u čijem je mobitelu pronađena komunikacija sa Rusom od kojeg je kupio memorijsku karticu.

image

Zgrada Općinskog suda

Ranko Suvar/Cropix
image

Automat klub ‘Cesar‘ koji se nalazi preko puta Općinskog suda

Ranko Suvar/Cropix

U prilog osumnjičenima dosta toga još ne ide. Iz pretrage njihovih mobitela je vidljivo i da se poznaju od ranije, da su skloni igrama na sreću, da su duže vrijeme to planirali te dogovorili manipulaciju na aparatu u Cesaru.

Iz zapisnika o izvanrednom tehničkom pregledu automata se iščitava da su zaštitna plomba i zaštitna markica Ministarstva financija bila potrgane i da je srednja SIMM kartica nova, odnosno da je stavljena naknadno i imala je naljepnicu sa ćirilićnim sadržajem, a ujedno se razlikovala po boji i čistoći od druge dvije SIMM kartice.

Ispitivanjem, pak, softvera je utvrđeno da ta druga po redu kartica nije ispravna i da njezin algoritam MD5 ne odgovara pripadajućem certifikatu iz 2010. i sve ukazuje da softver nije bio u skladu s certifikatom, da takav ne ispunjava uvjete za dobivanje atesta za automat i da uopće ne smije biti unutra.

Voditelj kluba je najednom sredinom siječnja ove godine uočio kako jedan od aparata isplaćuje velike novčane dobitke. To mu je bilo sumnjivo pa je detaljno pregledao videonadzor cijelog kluba. Želio je ujedno vidjeti i tko su osobe koje dobivaju tolike iznose kao i što se to događa u klubu jer prije toga nije bilo.

image

Automat klub ‘Cesar‘ koji se nalazi preko puta Općinskog suda

Ranko Suvar/Cropix
image

Automat klub ‘Cesar‘ koji se nalazi preko puta Općinskog suda

Ranko Suvar/Cropix

- Angažirao sam tehničara za održavanje uređaja da provjeri aparat i koji je utvrdio da je neovlašteno otvaran kao i matična ploča jer je sve ostalo zabilježeno u softveru. Kad sam doznao datume otvaranja aparata, prekontrolirao sam videonadzor i vidio da nepoznata osoba koja igra, ima ključeve aparata s kojima ga otvara, nešto radi, potom aparat gasi pa pali te nastavlja igrati. Prvo je dobivao manje iznose koji su rasli. Odakle mu ključ? Prema videonadzoru mu ga daje naš tadašnji zaposlenik - prisjetio se voditelj Cezara koji je zatim bacio pogled na društvene mreže.

Kako je imao podatke igrača koje su prikupili prilikom isplate novca, vidio je gledajući fotografije da se svi igrači i konobar međusobno inače druže.

- Posumnjali smo da su oni moguće osobe koje su u aparat nešto neovlašteno postavile kako bi im isplaćivao dobitke. Stoga smo obavijestili policiju – zaključio je voditelj casina.

Konobar-blagajnik, koji se ondje zaposlio tjedan dana prije osumnjičenog, otkrio je da mu kod kolege nije bilo ništa čudno jedino mu je bilo neobično da je dotični od 23. prosinca 2022. do 3. siječnja 2023. bio na bolovanju i odmah po povratku dao otkaz.

- Bilo mi je to čudno jer mi se nije činio nezadovoljan ili da nešto nije u redu. Sjećam se da su u siječnju zabilježena dva veća dobitka na toj staroj Cobri i to 12. siječnja jedan je igrač dobio 10.000 eura, a 29.000 eura je 18. siječnja dobio drugi. Toga se sjećam dobro jer se za sve dobitke iznad 2000 eura moraju upisivati podaci o dobitniku. A za isplatu tih 29.000 eura morao sam pričekati da mi dostave novac u klub - zaključio je blagajnik dodajući da su među djelatnicima kluba brzo krenule glasine da su dobici povezani jer su odigrani na istom uređaju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 15:05