NIZ OKRUTNIH ZLOČINA

Vrije na ulicama Splita, strepi se od novih obračuna kriminalaca: ‘Doći će do nove erupcije nasilja‘

Uzrok niza incidenata koji se na širem splitskom području događaju od ljeta prošle godine i dalje tinja pod površinom

Dragomir Petrović kazao je u obrani da je želio razriješiti paljevinu u garaži na Pujankama u kojoj mu je nagorio Golf od supruge

 Josko Ponos/Cropix

Splitska policija ima pune ruke posla nakon ubojstva Petra Vuknića (35) u prošli četvrtak u večernjim satima. Uhićenjem osumnjičenoga za ubojstvo Dragomira Petrovića (49) zvanog Buvel riješen je tek manji dio problema, piše Slobodna Dalmacija.

Uzrok niza incidenata koji se na širem splitskom području događaju od ljeta prošle godine, da bi kulminirali smaknućem mladića čije je tijelo nađeno iznad Kaštela, i dalje tinja pod površinom. Poznavatelji situacije u splitskom podzemlju strahuju kako će doći do nove erupcije nasilja.

Policija, koja jako dobro poznaje odnose u krim-miljeu, pokušava na sve moguće načine spriječiti da u novim incidentima bude žrtava. Kako je ubijeni Petar Vuknić bio optužen kao treći čovjek u hijerarhiji zločinačke organizacije Željka Rajića, pod posebnom paskom policije sada je obitelj Dragomira Petrovića.

Srušena nagodba

Njegov mlađi 31-godišnji brat A.P. otprije je naveden i kao jedna od žrtava u optužnici protiv 14 članova "zločinačke". Njega su s dva metka u potkoljenicu u prosincu 2018. godine ranili iz pištolja kraj teretane "Guliver" u Solinu u jeku borbe za preuzimanjem teritorija i dugova od Ivana Giljanovića zvanog Giljo, poznatog splitskog iznuđivača.

image

Lanac nasilja rastao je iz mjeseca u mjesec

Boško Vestić/Timeline

Kako je Giljo u tom razdoblju bio u bijegu zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca, svi koji su bili s njim bliski postali su mete, pa tako i mlađi Petrović. Nakon njegova ranjavanja, Dragomir Petrović je posvjedočio tijekom kaznenog postupka da mu je brat zbog odnosa s Ivanom Giljanovićem izvukao “deblji kraj”.

Prema njegovim riječima, bratu mu je prijetio jedan od članova Rajićeve "zločinačke", tražeći od njega da se distancira od Giljanovića. Također mu je brat morao platiti 10.000 eura kako bi spriječio daljnje napade - kazao je Dragomir.

Tadašnje njegovo svjedočanstvo i Dragomira stavlja u redove neprijatelja Rajićeve družbe, tako da se postavlja pitanje kako je došlo do njegova druženja s Petrom Vuknićem. U pozadini toga je velikim dijelom i odnos sada pokojnog Vuknića s ostalim članovima organizacije koji se trajno poremetio nakon njegove nagodbe s USKOK-om.

Zbog svog čistog dosjea, iako je u optužnici rangiran kao jedan od vodećih ljudi, Vuknić je bio idealan kandidat za blagu kaznu zatvora, ako prizna nedjela. U srpnju 2020. godine je to i učinio te je na temelju nagodbe osuđen na tri i pol godine zatvora za pokušaj teškog ubojstva Joze Čabraje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda Robertu Žuveli.

Međutim, kratko nakon objave presude Petar Vuknić se predomislio govoreći kako je bio uvjeren da samo sebe tereti, a pokazalo se da je dio nagodbe i priznanje kako "zločinačka" postoji i kako je on njezin član. Naime, kod nagodbe se priznaju sve točke optužnice, pa tako i one koje opisuju ustroj i način rada Željka Rajića i ostalih.

image

U požaru u garaži na Puankama izgorjeli su i automobili i motocikli nedužnih građana

Josko Ponos/Cropix

Uz to, zamjereno mu je što je prvi išao u nagodbu, što se prema uvriježenim pravilima nikada ne radi, već se čeka da se još netko odluči na isto. Stoga je Vuknić u manje od godinu dana srušio nagodbu i odlučio okušati sreću na suđenju.

Da apsurd bude veći, u međuvremenu su se nagodila još četvorica članova koja su dobila ukupno 24 godine zatvora, ali to nije poboljšalo Vuknićev status među dojučerašnjim prijateljima. Sam Željko Rajić nije pristao na nagodbu, koja s obzirom na njegovu burnu prošlost i činjenicu da slovi kao šef bande ni u kom slučaju ne može biti isplativa za njega.

'Discipliniranje' dužnika

Prvi Vuknićev noviji susret s policijom događa se u srpnju prošle godine kada je uhićen sa sada pokojnim D.B. u Solinu. Policija je dobila informaciju kako se ide u discipliniranje dužnika. Kod D.B. tada je nađen pištolj i dobio je prekršajnu prijavu, a, osim oružja, zaplijenjen mu je i mobitel.

Ubrzo nakon toga na vidjelo izlazi priča o dugogodišnjem dileru koji je radio s kokainom nabavljenim u Zadru za 35.000 eura. Problem je nastao što nije isplatio cijeli iznos za robu, već je davao parcijalno, ali ni približno dovoljno za pokrivanje cijele vrijednosti. Velik dio navoda istražitelji su izvukli iz korespondencije mobitela koji su zaplijenili.

Tri mjeseca poslije D.B. je nađen mrtav u stanu u Splitu, a smrt nije bila posljedica kaznenog djela. On sam nikada nije policiji govorio o navodnom dugu. Doduše, iz određenih krugova priča o dugu za drogu anulira se verzijom kako se radilo o novcu pozajmljenom za otvaranje kafića u Splitu.

image

Petar Vuknić (prvi zdesna) s odvjetnicima

Privatni album

Bez obzira na to koja je službena verzija dugovanja, sljedeći događaj koji istražitelji povezuju s istim uzrokom je bacanje ručne bombe kraj osobnih automobila u ulici Gašpini u Solinu. Prilikom eksplozije oštećena su dva vozila u vlasništvu obitelji M.K.G. iz Solina, otprije osuđivanog za dilanje, koji je negirao ikakvu povezanost detonacije s ilegalnim poslom.

Prema njegovim riječima, on je iz toga odavno izišao, a vozila su oštećena slučajno kada je gost s pira koji je bio tu večer u blizini bacio topovski udar. Međutim, nalaz ekipe za očevid potvrdio je kako se radi o ručnoj bombi.

Početkom prosinca podmetnut je prvi požar u garaži u Tijardovićevoj ulici na Pujankama, a među 14 zapaljenih vozila su dva motora koja je koristio M.K.G. i jedan u vlasništvu N. P., njegova prijatelja i osuđivanog dilera.

Tri tjedna poslije podmetnut je drugi požar u kojemu je planuo BMW 7, vlasništvo člana obitelji N.P., te Golf, vlasništvo supruge Dragomira Petrovića.

Pogrebni aranžman

U istome mjesecu razbijene su i staklene stijenke kafića u istom kvartu koji su prije držala dvojica prijatelja kojima su izgorjela vozila, a N.P. je tada već bio u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama zbog obiteljskog nasilja.

Krajem siječnja ove godine na izgoreni BMW stavljen je pogrebni aranžman.

Tjedan dana poslije, u četvrtak oko 16 sati, kraj hotela "Radisson Blue" u Splitu Dragomir Petrović dolazi po Petra Vuknića. Tijekom vožnje puca u njega i njegovo tijelo izbacuje na Malačkoj. U svojoj obrani je izjavio da se htio naći sa svojom žrtvom kako bi raspravio zašto je u požaru na Pujankama izgorjelo vozilo njegove supruge.

image

Dragomir Petrović

Joško Šupic/Cropix

Splitskoj policiji i tužiteljstvu, s obzirom na njegovo priznanje, neće biti problem dokazati počinjenje kaznenog djela. Njihov problem je što s ovim ubojstvom nije okončan i prijepor oko duga. I ne samo taj iznos, ulične priče već odavno spominju kako postoji i iznos od 17.000 eura koji duguje osoba iz Splita.

U krugu dužnika spominje se i osoba iz druge županije, najjužnije, koja je svoj posao proširila do splitskog područja. Na ulici dug ne umire, već njegovu naplatu preuzima osoba koja smatra da ima pravo na to. Ako se pritom radi o osobi kojoj oružje i vatreni obračuni nisu strani i kojoj je, uz prijeku narav, dodatni faktor u naglim reakcijama konzumiranje droge, jasno je zašto je policija nervozna.

I zašto Pujankama, ali i drugim splitskim kvartovima, krstare kombiji Interventne policije češće nego prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:44