PODMIĆIVANJE ZA GLASOVE

'ZA 200 KUNA SAM POSTAO MAĐAR!' Ključni svjedok ispričao kako je promijenio nacionalnost da bi mogao glasati na izborima

 
Optuženi Gordana Musa Balaz i Atila Soka
 CROPIX

- Ako bih mogao, jer sam ovdje kao neki krunski svjedok, htio bih promijeniti cijeli iskaz. Znam da ću možda kazneno odgovarati zbog toga, ali želim to učiniti - potpuno neočekivano izjavio je Dalibor Vrbanić, jedan od svjedoka u postupku koji se na Općinskom sudu u Osijeku vodi protiv Atile Soke (45) i Gordane Musa-Balaš (56) zbog sumnje da su uoči parlamentarnih izbora u rujnu 2016. godine podmićivanjem utjecali na birače "u nakani da kandidatu mađarske nacionalne manjine Robertu Jankovicsu osiguraju što veći broj glasova na parlamentarnim izborima".

Riječ je o slučaju u kojem se veći broj ljudi hrvatske, romske, srpske... nacionalnosti neposredno uoči izbora u registrima birača prijavio da su pripadnici mađarske nacionalne manjine, čime su stekli pravo glasa za kandidate na toj listi. Uglavnom je bila riječ o osobama lošega socijalnog statusa s malim mirovinama ili primateljima socijalne pomoći. Bila je to borba za mjesto u Saboru dviju mađarskih opcija - SMU na čelu s dotadašnjim zastupnikom Šandorom Juhasom i DZMH na čelu s Jankovicsem.

Juhas je na kraju Jankovicsa optužio za kupovinu birača, DORH je pokrenuo istragu i u konačnici optužio Soku da je dogovorio i platio "transfer" osmero osoba s područja Baranje te ih i vozio u Ured državne uprave u Osijeku kako bi promijenili nacionalnost, a Musu-Balaš za nagovaranje i podmićivanje četiriju osoba te prijetnje jednoj gospođi. Suđenje je počelo u rujnu prošle godine, no zbog nedolazaka svjedoka od tada nije održano niti jedno ročište. U srijedu se ipak pojavilo četvero svjedoka, ali ne i prvookrivljeni Soka.

Njegov branitelj rekao je da je Soka otputovao u Austriju zbog neodgodivih obveza. Sutkinja Mirna Grgić-Radojčić nije se mogla načuditi takvom ponašanju prvookrivljenog, koji se uopće nije javio na sud. No, njegov je odvjetnik na kraju rekao da se ročište može održati i bez Sokine nazočnosti, a budući da je od prošle rasprave prošlo dulje od tri mjeseca, sada se moralo krenuti ispočetka. Musa-Balaš je ponovila da se ne smatra krivom, a isto je u Sokino ime potvrdio i njegov odvjetnik. No, već prvi svjedok Vrbanić izazvao je pomutnju u sudnici izjavom da želi promijeniti iskaz, na što ga je sutkinja upozorila da mora govoriti istinu.

- Prije dvije godine bio sam potplaćen da dam lažni iskaz i da izađem pred novinare. Osoba je dovela novinare mojoj supruzi Stani Rajić, a meni je platio da se sastanem s novinarkom nekog portala. Našli smo se kod dravskog mosta pred Vratima Baranje. Razgovarao sam s novinarom Hegelom, Hedelom, tako nekako. Bio sam plaćen da dam lažni iskaz za ono što sam rekao u policiji i na DORH-u o Soki - rekao je Vrbanić.

No, već u nastavku je ponovio praktički sve isto što je govorio u policiji i na DORH-u. Tako je i na sudu rekao da ih je Soka posjetio i ponudio im po 100 kuna da se "prebace u Mađare".

- Soka nas je odvezao u Osijek u ured u Županiji, tamo smo nešto potpisali, a on je rekao: 'Sad ste Mađari!'. Dao je mojoj supruzi 100 kuna i obećao da će nam kasnije dati još 100, ali više ga nismo vidjeli. Inače, s njim nisam u sukobu, ali poznajemo se dugo. On je prije bio s mojom sadašnjom ženom, ali sam mu je ja preoteo - rekao je Vrbanić, potvrdivši da su "trebali glasati za Jankovicsa, ali nismo izašli na izbore jer smo smatrali da je to nepravedno". Na upit Sokina odvjetnika, Vrbanić nije želio reći tko je osoba za koju kaže da ga je potplatila za lažni iskaz.

- I ta je osoba znala naše financijsko stanje. Obećala je kule i gradove ako dobije prijašnji posao saborskog zastupnika. Ne sjećam se koliko novca smo dobili - rekao je Vrbanić, kojega je odvjetnik Muse-Balaš pitao poznaje li Šandora Juhasa.

- I to ću anonimno. Prešutjet ću - odgovorio je Vrbanić, pa ga je odvjetnik pitao je li osoba za koju kaže da ga je potplatila bio Juhas, a Vrbanić je rekao:

- Ostajem pri prvom odgovoru. Želim to prešutjeti.

Istaknuo je da je sve što je na sudu rekao istina, a branitelji okrivljenih njegov su iskaz ocijenili nevjerodostojnim i kontradiktornim.

- Evidentno je riječ o potplaćenom svjedoku koji je već dao lažan iskaz i time počinio kazneno djelo - rekao je Sokin odvjetnik, a tužitelj Denis Rajtek nije imao primjedbe "jer je svjedok ponovio sve što je rekao u istrazi". Svjedokinja Milka Vuk rekla je da se ne sjeća gotovo ničega iz tog doba, ali je ustvrdila da joj Soka nije dala novac da "prijeđem u Mađare i glasam za Jankovicsa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:50