OPREZ

ZA MNOGE HRVATE IRSKA JE POSTALA OBEĆANA ZEMLJA, ALI NE I ZA TROJICU ZAGORACA Na internetu su našli oglas, polakomili se i izgubili stotine tisuća kn

 cc

Unatoč nizu upozorenja da se bolje prouče primamljivi oglasi iz zemalja Europske unije u kojima se nude razne stvari po izrazito povoljnim, pa čak i nerealnim cijenama, ljudska pohlepa iz tjedna u tjedan redovito dolazi na naplatu.

Nestala adresa

Od kraja prošle godine stranice internetskih oglasnika preplavili su oglasi iz Irske u kojima se nudi razna “mašinerija”, najviše traktori i bageri, po pristupačnim cijenama, a jedini preduvjet za dostavu tražene robe je avansno plaćanje. Tako je bilo i prije nekoliko tjedana kada se krapinsko-zagorskoj policiji požalilo troje stanovnika Zagorja koji su iz Irske naručili trakore za više od 200 tisuća kuna, a oni im nikada nisu isporučeni. Novac ne uspijevaju utjerati.

Da su žrtve prevaranata, hrvatski kupci strojeva shvatili su odmah nakon uplate jer do svojih trgovaca nisu više mogli doći ni telefonski ni e-mailom. Mobitele preko kojih su dogovorili trgovinu prodavači su ugasili, a doslovce preko noći nedostupna je postala i internetska stranica koja je oglasila sporne strojeve.

Ovakve prijevare nisu novost jer u posljednjih nekoliko godina fantomski trgovci žive od ljudske naivnosti. Kriminalisti su, pak, pred ovakvom vrstom dobro organiziranih i profesionalnih međunarodnih prevaranata gotovo pa nemoćni jer im se teško ulazi u trag.

Apel policije

Stoga policija opetovano apelira na građane da budu oprezniji pri kupnji putem interneta te da nikako ne nasjedaju na povoljne ponude koje za sobom “povlače” avansno plaćanje, a da se pritom nisu uvjerili u pouzdanost internetske stranice preko koje se kupuje roba. Također je bitno proučiti i osvrte ostalih kupaca, a inače se i prema samoj domeni te navedenim kontaktima može provjeriti autentičnost ponuđača i samog proizvoda jer mnogi prevaranti svoje internetske stranice dizajniraju tako da sliče stranicama originalnih, pouzdanih i razvikanih prodavatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:56