VELIKA POBJEDA U BORBI ZA ŽIVOT DJEVOJČICE

ZA NORU ŠITUM PRIKUPLJENO VIŠE OD PET MILIJUNA KUNA! SUTRA LETI U AMERIKU NA LIJEČENJE! Norina majka: 'Hvala svima'

 Facebook

- Hvala vam dragi ljudi, okrenuli smo Hrvatsku naglavačke, rekla je danas Norina majka Đana na izvanrednoj press konferenciji na kojoj je objavljeno da je za bolesnu djevojčicu prikupljeno ukupno 5,294.000 kuna te da su osigurane vize za odlazak u dječju bolnicu u Philadelphiji.

Umjesto u petak, obitelj Šitum praćena sa dvoje liječnika avionom u SAD putuje u četvrtak u 9.50 ujutro kako bi u osam ujutro u petak bila na prvom Norinom pregledu.

'NEMA TEMELJA ZA PLAĆANJE LIJEČENJA U AMERICI' HZZO odbio Noru!

- Ovo je borba za Noru, ali i za svu ostalu bolesnu djecu u zemlji, jer postoji još stotinu Nora u Hrvatskoj. Ako već država ne može, mi možemo i to smo sada pokazali, rekla je Đana dodajući da sve što želi je poljubiti Noru za laku noć prije samog leta.

Na konferenciji su bili i predstavnici udruge Hrabro dijete koji su sa Norinim roditeljima pokrenuli čitavu akciju. Oni su se zahvalili Vladi jer se odrekla PDV-a i operaterima jer su se odrekli marže.

- Hvala i ministru zdravlja jer je osigurao sponzore za avionske karte - rekli su predstavnici Udruge dodajući kako je Rajko Ostojić bio na raspolaganju 24 sata dnevno, te da je gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, obećao podmiriti sve troškove ako ne bude dovoljno novca kad se na kraju podvuče crta.

A to bi se vrlo lako moglo i dogoditi jer osim što je bolnica ispostavila dodatni račun za dvogodišnju posttretmansku terapiju i time povećala ukupnu cijenu za 1,4 milijuna kuna, trebat će dodatno platiti i svaki tretman kemoterapije za Noru. Uz to njeni roditelji moraju osigurati smještaj u Philadelphiji.

- Nora sada uopće nema pojma što se događa, samo zna da mora na neki avion. Dobro je, ali ima temperaturu koja je pod kontrolom, objasnila je Đana.

Drama obitelji Šitum počela je jučer nešto poslije ponoći kada je iz Dječje bolnice u Philadelphiji stigla obavijest kako troškovi za liječenje porasli za čak 1,4 milijuna kuna. Samo nekoliko sati ranije roditelji su bili spokojni, uvjereni kako prepreka za odlazak na liječenje više nema i da će već danas biti u avionu koji će strašnu lavicu odvesti u poslijednju borbu. Onu u kojoj će po zadnji puta pokušati pobijediti podmuklu bolest od koje boluje već dvije i pol godine.

Šokantnu informaciju iz američke bolnice jučer ujutro objavila je Đurđa Aleksić, novinarka Radija Nova Gradiška i članica udruge Hrabro dijete. Još jednom pozvala je građane da urgentno doniraju novac jer je Norin put na liječenje opet je postao neizvjesan. Prestravljeni roditelji od brige cijelu noć nisu spavali, a majka Đana od šoka i nevjerice srušila se u nesvijest. Unatoč iscrpljenosti nije odustala.

Od jutra je krenula obilaziti sve institucije redom: Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za zdravsveno osiguranje, Grad Zagreb. Unatoč svemu nije gubila nadu. Vjerovala je kako će Nora ipak sutra krenuti na put. Nadu su dali i oni koji su obećali podmiriti razliku troškova koji se ne uspiju sakupiti putem donacija. U tom trenu još uvijek su čekali i odgovor HZZO-a koji je trebao dati svoj konačni odgovor o eventualnom pokrivanju dijela troškova.

Dodatnu nadu dala je i činjenica da cjelokupan iznos ne mora biti uplaćen odmah. Naime, 3,3 milijuna kuna trebaju biti uplaćena odmah, prije odlaska na put dok dodatni troškovi od 1,4 milijuna kuna trebaju na računu bolnice u Philadelphiji trebaju biti u roku od 30 dana. Ti dodatni troškovi odnose se na slijedeće dvije godine tijekom kojih bi Nora trebala svaka tri mjeseca odlaziti na pretrage i dodatne terapije. Cifra bi bila i veća, no iz Philadelphije su odlučili dati 20 posto popusta na bolničko liječenje.

Čim su mediji objavili novu dramu s kojom se suočila obitelj, bijesni građani počeli su ostavljati poruke na Facebook stranicama Dječje bolnice u Philadelphiji. Redale su se optužbe kako zarađuju na životima djece, na koji način je moguće da samo tako, bez najave dignu cijenu troška koja je u manje od 24 sata narasla sa 3,3 na 4,7 milijuna kuna. Nekolicina Amerikanaca se pravdala kako oni ne razumiju Europski sustav zdravstva te kako je kod njih princip jasan: ako nemaš novca za liječenje umrijet ćeš!

Oko 14 sati roditelji su pretrpjeli novi šok! HZZO je izvjestio kako oni nemaju temelja za podmirivanje troška liječenja.

- S obzirom da se zahtjev odnosi na obavljanje pretrage koja nije indicirana za dijagnostiku stupnja proširenosti bolesti, kako je navedeno u zahtjevu, te da se takva pretraga može obaviti i u više zdravstvenih ustanova koje su bliže Hrvatskoj, HZZO nažalost nije imao temelja prihvatiti zahtjev - priopćili su iz HZZO-a. Ravnatelj Zavoda Siniša Varga objasnio je da su u zahtjevu nisu tražili liječenje već dijagnostičke pretrage koje se mogu obaviti i u nekim bližim državama nego što je Amerika, zbog čega nisu imali zakonske ovlasti pokrivanja troška.

- Već ranije smo rekli kako HZZO nema mogućnost pokrivanja eksperimentalnog liječenja. Obzirom na ovu situaciju i nemogućnost pomoći na ovaj način, HZZO će sudjelovati u osnivanju Zaklade koja će biti trajno otvorena kako bi se stvorio fond za sve one kojima je ovakva pomoć potrebna. Djelatnici HZZO-a će tamo volontirati - objasnio je Varga.

Dramatična noć puna patnje i cjelodnevna briga završila je tijekom dana kada je ipak putem donacija prikupljen gotovo cijeli iznos za liječenje hrabre lavice. Briga njezinih roditelja, barem oko odlaska na put završena je. Nora sutra putuje.

Kako doznajemo na put je prate dvije liječnice (pedijatar hematolog i pedijatar intezivne njege) kojima je Ministarstvo zdravlja pokrilo sve troškove.

- Nora je navikla na svoje liječnike i obzirom na sve poteškoće i njezino zdravstveno stanje potrebno je da ima kraj sebe osobe kojima vjeruje. Liječnice će nekoliko dana ostati s njom u bolnici, a kontakt naših i američkih liječnika neće biti prekinut - kažu u Ministarstvu.

Osim viza, za koje je urgirao ministar zdravlja Rajko Ostojić, Croatia Airlines poklonila je dvije povratne karte za Noru i jednog roditelja.

Sada je sve na njoj, strašnoj lavici koja je već dva puta potvrdila da može pobijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:21