TIJELO NIKADA NISU NAŠLI

Zadar: Ubojica se na suđenju ispričao što joj je ubio majku. Kćer: Kajanje mi neće vratiti mamu

Zoran Sorić je 2009. u Zadru ubio suprugu. Tijelo je bacio u kontejner, a ubijenu do danas nisu našli
 Andrija Lučić/Jure Mišković / CROPIX

Osam mjeseci nakon što je policiji priznao zločin kazavši kako je tijelo supruge Ljubice Filipović Sorić (38) nakon ubojstva bacio u kontejner za smeće , u ponedjeljak je na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru sjeo umirovljeni pirotehničar Zoran Sorić (60).

Izjašnjavajući se o optužnici koja ga u ovom postupku tereti za ubojstvo na točno neutvrđen način jer tijelo ubijene do danas nije pronađeno , Sorić je kazao kako se osjeća djelomično krivim, dok je upitan o bračnom statusu kazao kako je „trenutačno slobodan“. U sudnici se potom uz kajanje ispričao kćerki ubijene, 18-godišnjoj Dolores Filipović kojoj je izrazio sućut prigovorivši joj istodobno da mu je „žao što je manipuliraju“ dok je svjedočila o međusobnom odnosu njega i njezine majke.

- Nikakvo kajanje ni sućut neće mi vratiti moju mamu - rekla je 18-godišnjakinja, koja ga je potom briznuvši u plač upitala zašto joj je za ovaj Božić iz zatvora poslao čestitku ako je, kako je sam rekao, ne želi maltretirati i traumatizirati. Posvjedočila je potom da je Sorić u prvih nekoliko godina bio dobar prema njoj i majci, ali da se vremenom njihov odnos zbog njegove ljubomore pogoršao. Dolores se u međuvremenu odselila kod oca u Novu Gradišku, a njezina majka se pomirila i vjenčala sa Zoranom. No, u prosincu 2009. više joj se nije javljala.

- Zvali smo je i slali sms poruke, ali nije odgovarala. Kada nije odgovorila ni na sms u kojem smo napisali da mi je loše , shvatili smo da se nešto događa. Sve smo prijavili policiji, a Zoran nam je i tada prigovorio da je on to trebao učiniti, a ne mi - kazala je kroz suze 18-godišnjakinja naglasivši kako joj je Zoran cijelo vrijeme govorio da ga je Ljubica napustila.

Tek godinu poslije Sorić je priznao policiji da je ubio suprugu. Pritisnut grižnjom savjesti policiji je rekao da su se njih dvoje posvađali, te da je Ljubicu udario šakom u glavu nakon čega je glavom udarila o ivicu kreveta i pala na pod. Prestrašen njezinom smrću odlučio je tijelo sakriti.

Omotao ga je u deku, a potom u kartonsku kutiju, te ga bacio u desetak metara udaljen kontejner . Vratio se u stan gdje je uklonio sve dokaze, oprao podove i posteljinu, a tijekom narednih dana riješio se i supruginih osobnih stvari nakon čega je svima koji su ga pitali za suprugu ponavljao kako ga je napustila. Sudski vještak Davor Mayer danas je to mogao samo hipotetski potvrditi, jer nije bilo tijela koje bi mogao vještačiti.

- Na koji način i zbog čega je nastupila smrt ne može se odgovoriti, jer nema tijela. Sa medicinskog stajališta mogu reći da je opis događaja tehnički moguć, logičan i životno uvjerljiv - kazao je Mayer. Sorića su vještačili i psihijatri koji su utvrdili da boluje od pasivno-agresivnog poremećaja ličnosti te da je u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv.

- Prosudba je da se optuženik u vrijeme počinjenja kaznenog djela nalazio u posebno afektivnom stanju, osjećao je ljutnju bijes i sram, kazao je sudski vještak psihijatar dr. Ante Bagarić dodajući kako je Sorić nakon zločina samo na prvi pogled normalno funkcionirao i živio, ali je svakodnevno proživljavao ono što je učinio, što je bilo vidljivo iz gubitka njegove tjelesne težine i njegovog konačnog ponašanja u smislu iskaza na policiji.

Potraga prestala, tijela nema

Ubijena 38-godišnjakinja više od godinu dana na MUP-ovim se stranicama vodila kao nestala, da bi tek godinu poslije pritisnut grižnjom savjesti Sorić sve priznao policiji. Prema njegovom iskazu, riječ je bila o nesretnom slučaju, a potraga za tijelom trajala je mjesec dana.

- Kazali su mi da više nema novaca za potragu. Ja samo želim da se moja majka pronađe - kazala je danas Dolores Filipović. Kroz suze i grcanje to je danas na Županijskom sudu zatražila i sestra ubijene Dubravka Bereković. Tijekom svjedočenja grcajući u suzama od optuženog Sorića tražila je da kaže „gdje je njezina Ljubica“. Iako su se zbog protoka vremena pojavile određene sumnje da je tijelo uopće bačeno na mjesto na koje je ubojica uputio policiju, to je u policiji demantirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:45