Zadarski 'đavolji odvjetnik' optužen za prevaru izbjegao suđenje zbog manjka apetita i probavnih smetnji

 Vladimir Ivanov/CROPIX

ZADAR - Zbog sumnje da namjerno izbjegava sudske rasprave, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru zatražilo je dodatno vještačenje liječničkih nalaza zadarskog odvjetnika Davora Buljana (57) prema kojima on na zakazano ročište u utorak nije došao zbog - probavnih smetnji i manjka apetita.

Smatrajući da je riječ o izgovoru, zastupnik optužbe Igor Vulić zatražio je da se vještačenjem utvrdi je li dijagnoza zadarskog 'đavoljeg' odvjetnika kojem je taj dan na Općinskom sudu trebalo biti nastavljeno suđenje zbog prevare vezane uz kupnju bivše kninske tvornice TVIK, dovoljna za izostanak sa suda.

- Jasno je da je ovdje riječ o izbjegavanju rasprave jer je slično bilo i prošli put. Upravo zbog toga, ne želeći da slučaj krene u u zastaru, tražim da se vješatačenjem utvrdi je li Buljan prema navedenoj dijagnozi sposoban za rad - kazao je zastupnik optužbe, nakon čega je sudac Hrvoje Visković, uvaživši prijedlog, odgodio suđenje za ožujak.

Odvjetnika Buljana, koji je u javnosti poznat pod nadimkom 'đavolji' odvjetnik, optužnica tereti da je za 175 tisuća dolara prevario poduzetnike iz Amerike - Antu Ljubičića i Michaela Pranjića. 2002. godine obećao im je da će im pomoći u kupnji tvornice TVIK nakon čega ih je prevario uzevši im novac koji im nikad nije vratio. Osim ovog slučaja, na Općinskom sudu u Zadru protiv njega se vode još dva postupka.

U travnju prošle godine optužen je za utaju 1.5 milijuna kuna poreza, a prethodno su ga tužili i vlasnici tvrtke Kiim plovila, Joža i Franja Ocepek iz Trbovlja u Sloveniji koji su ga optužili da ih je prevario 2000. godine nakon što su razgovarali o kupnji marine Dalmacija.

Buljan im je tada kao posrednik kazao da na račun tvrtke Medial. Com uplate 2.6 milijuna kuna što su oni i učinili, no novac je završio na Buljanovu računu, a oni zauzvrat nisu dobili ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:19