StoryEditor
POLICIJA U AKCIJI

Zagreb: Uhićen diler skupocjenih automobila, brat glavnog aktera velike ‘afere vjetroelektrane‘

Za sada nije poznato je li današnja akcija policije i USKOK-a također povezana s uvozom automobila i poreznim utajama
Ilustracija
 Damir Krajac/Cropix

U zajedničkoj akciji policije i USKOK-a jutros je u Zagrebu ponovno priveden Ivan Inja Bašić, trgovac skupocjenim automobilima koji je pod optužbom za utaje poreza pri uvozu automobila već bio uhićen početkom prosinca prošle godine.

Inja Bašić bio je u istražnom zatvoru tri mjeseca, do početka ožujka ove godine kada je, kao i njegova supruga pušten uz jamčevinu. Ukupno su položili jamstvo u iznosu od osam milijuna kuna. U tom se slučaju Bašića tereti da je u zločinačko udruženje okupio još deset suokrivljenika te tri tvrtke.

Prema optužbi, lažiranjem dokumentacije izbjegavali su plaćanje PDV-a i drugih davanja pri uvozu 35 rabljenih automobila iz Njemačke u Hrvatsku te su tako oštetili državni proračun za oko 3,1 milijuna kuna.

Za sada nije poznato je li današnja akcija također povezana s uvozom automobila i poreznim utajama.

Osim Bašića, privedeno je još nekolio osoba među kojima je ponovno uhićen i Ivan Gavran, potvrdila nam je Gavranova odvjetnica Ljiljana Planinić.

Inače, u međuvremenu je istragom u Aferi Vjetroelektrane zajedno s donedavnom državnom tajnicom u ministarstvu uprave Josipom Rimac, obuhvaćen i brat Inje Bašića, Milenko Bašić, vlasnik tvrtke Lager Bašić, odnosno tvrtke CEMP koja je preuzela projekt vjetroparka Krš-Pađene za koji je “lobirala” bivša gradonačelnica Knina.

Milenko Bašić, koji inače živi u BiH, za sada je ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:18