PRESUDA

Zagrebački ‘Bog javne rasvjete‘ dobio tri godine zatvora, mora vratiti čak 5,7 milijuna kuna

Maroševića se teretilo da je od prosinca 2005. do siječnja 2009. od više poduzetnika tražio novac
Mijo Marošević
 Damjan Tadić/Cropix

Vrhovni sud potvrdio je gotovo čitavu osuđujuću presudu kojom je bivši voditelj zagrebačkog Odsjeka za građenje i održavanje javne rasvjete Mijo Marošević na zagrebačkom Županijskom sudu bio osuđen na tri godine zatvora te mu je oduzeta ilegalna imovina od 5,7 milijuna kuna.

Naime, premda se Maroševiću, koji je navodno sam sebe zvao "Bog javne rasvjete", sudilo samo za primanje oko 173.000 kuna mita, na njega je primijenjeno tzv. prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi, odnosno Maroševiću je oduzeta sva imovina čije porijeklo on i članovi njegove obitelji nisu mogli dokazati.

Upravo je po pitanju oduzimanja imovinske koristi Vrhovni sud neznatno izmijenio presudu koja je bila glasila da Marošević mora vratiti 5,9 milijuna kuna imovinske koristi. Naime, kako je to obrazložio Vrhovni sud, kada se oduzima proširena imovinska korist, onda se pojedinačni iznosi mita ne mogu još dodatno pribrajati čitavoj pronađenoj ilegalnoj imovini jer se pretpostavlja da su oni već njezin dio. Prevedeno, uz čitavu imovinu kojoj Marošević nije mogao dokazati porijeklo, presudom zagrebačkoga Županijskoga suda naloženo mu je vraćanje i onih 173.000 kuna mita, a što je sada Vrhovni sud preinačio.

Vrhovni sud je potvrdio i presudu za drugookrivljenoga zagrebačkoga poduzetnika Petka Gavrilovića, koji je osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje jer je u jednome od tri inkriminirana slučaja podmićivanja bio posrednik prema Maroševiću.

Naime, Maroševića se teretilo da je od prosinca 2005. do siječnja 2009. od više poduzetnika tražio novac, kako bi te osobe dobile posao na održavanju zagrebačke javne rasvjete. Dva je puta primio po 80.000 kuna kako bi tvrtke osoba koje su platile mito dobile posao, te jednom 13 tisuća kuna kako bi utjecao na odabir vrsti svjetiljka za javnu rasvjetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:57