PREKRŠAJNI NALOG

Zagrebački obrtnik završio na sudu jer je tijekom vožnje kroz prozor auta bacio opušak cigarete. U nezgodnom trenutku

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir njegovo priznanje prekršaja

Ilustracija, policija

 Matija Djanjesic/Cropix

Bacate opuške cigareta kroz prozor tijekom vožnje automobilom? Osim što zagađujete okoliš podliježete i sankcijama. Dovoljno je da vas netko vidi kako to radite, poput policije u prolazu, pa vam ista uruči obvezni prekršajni nalog zbog kršenja članka 35. stavka Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Na svojoj koži osjetio je takvo postupanje 45-godišnji zagrebački obrtnik D.M. koji je, potom, uložio prigovor na prekršajni nalog pa se njime u konačnici, u žurnom postupku, bavio zagrebački Općinski prekršajni sud.

Dotični je, naime, uhvaćen 25. siječnja u 16.40 sati kako iz svog Mercedesa M1 zagrebačkih oznaka kod kućnog broja 2 Rapske ulice na Sigečici izbacuje opušak. To bacanje opuška cigarete kroz prozor tijekom vožnje uočili su djelatnici prometne policije pa su mu uručili prekršajni nalog jer je bacio "otpadak koji može ometati ili ugroziti sigurnost prometa te onečistiti i ugroziti okoliš".

Prijavljen je za prekršaj za koji je predviđeno 130 eura novčane kazne. Međutim, zagrebački sud je imao milosti te mu je izrekao opomenu i oslobodio ga plaćanja sudskih troškova.

- Točno je da sam vozio auto toga dana i bacio opušak. Ali, prije toga sam otresao cigaretu. I nisam znao da time činim prekršaj. Žao mi je radi toga i molim da mi se umjesto novčane kazne izrekne opomena jer nisam sklon kršenju zakona te sam svjestan pogreške i obećavam da se isto više neće ponoviti – zavapio je u sudnici obrtnik.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir priznanje prekršaja, prekršajnu nekažnjavanost i iskazano žaljenje, dok otegotnih okolnosti nije bilo pa mu je zbog toga umjesto novčane kazne izrečena opomena za koju smatraju da će također polučiti svrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:15