‘NISAM KRIV‘

Zagrebački poduzetnik kršio samoizolaciju, sud ga oslobodio: ‘Pa morao je ići na nordijsko hodanje‘

Poduzetnik se branio u sudnici od prekršajnog naloga koji mu je ispisao Državni inspektorat
Ilustracija
 Marin Tironi/Cropix

Svako kršenje mjera samoizolacije nije za sudsku osudu. Postoje i razlozi radi kojih građani spomenute mjere smiju kršiti ako slijede preporuke doktora! Pokazuje to nedavna presuda zagrebačkog suda na kojem je 62-godišnji dipl. ekonomist M.P. oslobođen krivnje da se ogriješio o čl. 76. toč.1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Troškovi sudskog postupka padaju na teret proračunskih sredstava, a građanin u prekršaju, inače, poduzetnik, prisjetio se okolnosti radi kojih je, tijekom mjera samoizolacije, 6. svibnja 2020. oko 10.20 sati izašao iz vlastitog doma na području Svetoga Duha.

- Ne smatram se krivim. Točno je da toga dana nisam poštovao naređenu mjeru samoizolacije u svome domu već sam otišao u šetnju. Bio sam na nordijskom hodanju iznad kuće, u šumi, i to iz zdravstvenih razloga. Naime, imam ugrađena četiri stenta u nogama i dva na srcu te su mi liječnici dali preporuku i obvezu da svaki dan moram najmanje 60 minuta hodati kako ne bih ugrozio svoje zdravstveno stanje. I zato se ne osjećam krivim za ovaj prekršaj jer, iskreno, nisam nikoga svjesno ugrozio - branio se poduzetnik u sudnici od prekršajnog naloga koji je ispisao Državni inspektorat.

Uvidom u medicinsku dokumentaciju i liječničke potvrde vidljivo je da je doista u razdoblju samoizolacije od 2. do 16. svibnja morao napraviti prekršaj iz zdravstvenih razloga koji se odnose na ugrađene stentove kao i na dijabetes jer je liječnička preporuka glasila - obavezna svakodnevna šetnja.

- Iz svega priloženog je razvidno da je po mišljenju liječnika okrivljenik morao napraviti prekršaj iz zdravstvenih razloga i stoga ga je sud oslobodio krivnje jer postoje okolnosti koje krivnju isključuju - zaključio je sud na čiju odluku Državni inspektorat ima pravo žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:48