OLIVER ČOKARA

Zagrebački poduzetnik optužen da je preko Luke Ploče švercao više od 50 kilograma kokaina

Droga je bila skrivena u kontejneru s bananama koji je u ožujku brodom iz Ekvadora stigao u luku Ploče
Droga zaplijenjena u luci Ploče
 Bozo Radic/Cropix

Nakon provedene istrage USKOK je, kako je priopćeno, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana koji se terete za šverc velike količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku.

Radi se o slučaju zaplijene više od 50 kilograma kokaina prošvercanom u kontejneru s bananama preko Luce Ploče u ožujku ove godine kada su prilikom vađenja kokaina iz ležišta kontejnera uhićeni zagrebački poduzetnik Oliver Čokara (47), suprug Lovele Čokare, vlasnice boutique Hotela 9 prekoputa zagrebačkog Autobusnog kolodvora te dva zaposlenika Luke Ploče.

Iako je policija nakon zaplijene navodila da se radi o 72,9 kilograma kokaina, USKOK je Čokaru i dvojicu suokrivljenika optužio za krijumčarenje 56,2 kilograma.

image
Droga zaplijenjena u luci Ploče
Bozo Radic/Cropix

Kako je priopćio USKOK, optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, u razdoblju od ožujka 2020. do 6. ožujka 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije i Ekvadora, sukladno prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje s nepoznatom osobom iz Ekvadora te s još najmanje jednom osobom, kupcem, radi nabave i kupovine najmanje 56.166,5 grama kokaina, a potom i njegovog krijumčarenja iz Ekvadora u Hrvatsku preko luke Ploče te njegove daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

image
Droga zaplijenjena u luci Ploče
Bozo Radic/Cropix

„U realizaciji plana i dogovora, nakon što je nepoznata osoba iz Ekvadora sukladno narudžbi sakrila kokain u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče iz Ekvadora uvezlo banane, I. okr. je sa za sada nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju te droge i njeno preuzimanje”, piše u priopćenju te se opisuje kako se prvookrivljeni Čokara u tu svrhu odvezao iz Zagreba u Metković gdje je kupio tri torbe, a potom u Opuzen gdje se sastao sa sada suokrivljenim radnicima Luke Ploče i predao im torbe radi preuzimanja kokaina iz kontejnera i prijevoza do kupca.

image
Droga zaplijenjena u luci Ploče
Bozo Radic/Cropix

„Potom je I. okr. ostao u vozilu iz kojeg je radi nesmetanog preuzimanja droge putem radio veze nadzirao ulaz u prostor trgovačkog društva kako nitko ne bi prišao kontejneru, dok su II. i III. okr. ušli u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć akumulatorskih bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi uzeli pakete kokaina a zatim su pakete stavili u torbe kako bi ih predali I. okr. koji ih je trebao predati kupcu. U tome su ih zatekli i spriječili policijski službenici koji su od II. okr. oduzeli putnu torbu s 17 paketa s ukupno 17.049,7 grama kokaina, od III. okr. su oduzeli putnu torbu s četiri paketa s ukupno 1.001,1 grama kokaina, dok je naknadnom pretragom kontejnera pronađena putna torba s 23 paketa, a u prostoru rashladnog uređaja 16 paketa s ukupno 38.115,7 grama kokaina”, ističe USKOK napominjući da je protiv svih okrivljenika zatraženo produljenje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:15