STRAVIČNA PRIČA

Zagrepčanin (36) je imao roba za prošnju: ‘Znao sam mu donijeti 1200 kuna dnevno, a on me tukao‘

Maltretiranje Marija Ž. trajalo je od veljače 2018. pa do 21. rujna 2020. Mateja ga je nadzirala i snimala, a Ago ga tukao
Ilustracija
 Damjan Tadić/CROPIX

Zagrepčanin Ago A. (36), otac osmero djece i sa završena tri razreda osnovne škole, jedva je krpao kraj s krajem živeći od 2800 kuna socijalne pomoći i 3400 kuna dječjeg doplatka, pa je sa partnericom, domaćicom, Matejom N. (24) "nabavio" roba za prošnju.

Riječki prosjak Mario Ž. nasjeo je na Agine priče jer ga je nagovorio da dođe s njim u Zagreb gdje će bolje zarađivati. No umjesto boljeg života, Mario Ž. je za supružnike morao prositi. Odvozili su ga do trgovačkih centara na području Zagreba i Velike Gorice, a tijekom ljeta od Zadra do Dubrovnika. Maltretiranje tijekom kojeg je bio pod 24-satnim nadzorom, trajalo je od veljače 2018. pa do 21. rujna 2020. godine.

Sav isprošeni novac su mu oduzimali, a zauzvrat su mu davali hranu i cigarete. Mateja ga je nadzirala i snimala, a Ago mu je prijetio, oduzeo mobitel i osobnu iskaznicu te ga fizički kažnjavao kad bi isprošenog novca bilo malo. Rukama i nogama ga je udarao po tijelu, a nesretni Mario se na takav suživot navikao. No stvari su izmakle kontroli 18. rujna navečer nakon što je Ago pokupio Marija ispred Lidla u Remetincu te mu rekao: 'Kunem se u svog sina da ću te razbiti i ubiti jer ne radiš kako treba, ne zarađuješ dovoljno, a znaš da sam u velikim problemima'. Potom je Ago uzeo metalnu šipku i beskućnika pretukao i slomio mu rebra te raskrvario koljeno. Slučaj je dospio do policije koja je Agu kazneno prijavila za trgovanje ljudima i pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a njegova družica Mateja prijavljena je za pomaganje.

Ago A. negira djelo te tvrdi da je beskućnik s njima živio dobrovoljno i da ga nisu tjerali na prošnju, a da se ozlijedio uslijed pada od epileptičnog napada. Mateja N., pak, je rekla da je po Aginim uputama snimala Marija dok prosi te da Ago malo živi s njom, a malo sa svojom suprugom.

- I mene je Ago tukao, a nisam od njega otišla jer imamo zajedničko dijete i jer ga se bojim. Tukao je i Marija te mu prijetio, ali nije mu ograničio slobodu kretanja. I uvjerena sam da je sve Mario radio dobrovoljno, a ne znam da bi mu Ago isprošeni novac uzimao nego mislim da ga je potrošio na kockanje u casinu. Mario je već bio uhićivan zbog prosjačenja, a koliko mi je poznato, Agina supruga je s njim nekad znala prosjačiti u invalidskim kolicima iako nije invalid - ispričala je Mateja N.

Prosjak 'rob' Mario Ž. prisjetio se kako je u ljeto 2015. hospitaliziran u riječkoj bolnici gdje su mu, nakon epileptičnih napada, otkrili zloćudni tumor na mozgu te mu rekli da mu ostaje još malo vremena.

- Bio sam razveden, stan sam ostavio obitelji i otišao u podstanare. Tražio sam posao i nitko me nije htio zaposliti zbog bolesti pa sam prosjačio te mi je 2018. prišao Ago sa ženom. Odveo me na kavu i ponudio me odvesti u Zagreb da više zaradim. Htio sam zaraditi koju kunu pa sam pošao s njima. Smjestili su me u njihovu kuću u kojoj su bila i djeca. Sutradan sam krenuo prosjačiti. Vozili su me do trgovina. Znao sam isprositi i 1200 kuna dnevno. Nakon 10 dana sam rekao Agi da mi da novac i da hoću natrag u Rijeku na što mi je rekao da novca nema i da ne idem nikuda - ispričao je Mario Ž.

Kad je jednom zaradio 200 kuna, Ago ga je šaketao po glavi optužujući ga da je ostatak potrošio.

- Zaprijetio mi je da ću, svaki put kad isprosim manje od 300 kuna, dobivati batine. A kad je shvatio da od CSS-a primam 1400 kuna, prisilio me da novac dignem u banci. Od straha da me ne istuče, poslušao sam ga. Znao je da sam bolestan, onkološki pacijent, i uzeo mi je sve dokumente. Ljeti sam prosio za njih po obali dok su se oni kupali u moru. Sve što sam isprosio trošili su na najam apartmana i hranu, a Mateja me cijelo vrijeme uhodila i snimala mobitelom te izvještavala Agu. Kad sam u ožujku 2020. u dvorištu kuće u Zagrebu pao, jedva sam oteturao na autobus za Rebro gdje sam bio 2 tjedna hospitaliziran. Nakon toga me sanitet odvezao u centar Crvenog križa u Kosnicu gdje me Ago pronašao, strpao u auto i dovezao kući - zaključio je Mario Ž. koji je sve do rujna skupljao hrabrost da pobjegne i potraži pomoć policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:45