‘MA TO JE NEMOGUĆE!‘

Zagrepčanin (69) ušetao u trgovinu, a onda se ‘bacio‘ na kečap i majonezu u tubi: ‘Sve je učinio na isti način...‘

Roba koju je je Boris P. (69) ukrao vrijedi nešto više od 2000 eura. Tužiteljstvo je predložilo da ga se kazni s godinu dana zatvora

Ilustrativna fotografija

 Damir Krajac/Cropix

Zagrepčanin Boris P. (69) iza sebe ima bogati opus kaznenih djela u količinskom rangu sabranih djela Ive Andrića. S njim su se imali prilike "upoznati" policajci i sudovi u različitim gradovima, ali najviše oni zagrebački. Izricale su mu se novčane kazne, uvjetne, ali i bezuvjetne. I iz toga apsolutno ništa nije naučio jer je ponovno završio pod lupom policije i tužiteljstva, ovoga puta velikogoričkog koje ga tereti za trodnevni lopovluk u lancu trgovina Mlin i pekara na području Velike Gorice, gdje se fokusirao najviše na šteke cigareta i tek ponešto druge robe.

Prema optužnici zbog koje će sjesti na optuženičku klupu, vremešni Boris P. je od 3. do 6. lipnja 2021. olako koristio odsutnost ili zauzetost djelatnica trgovina te je ulazio u skladišne prostorije i krao. Uglavnom je bio vrlo operativan u prijepodnevnim satima te si je osim 51 šteke cigareta prisvajao i majonezu u tubi, kečap majonezu, margo te Sensia snack. Šteta? Ukupno 2.037 eura radi čega tužiteljstvo predlaže da ga se osudi na godinu dana zatvora.

Optuženi muškarac poriče svoje grijehe te detaljno pojašnjava što je moguće, a što ne u tim (ne)prilikama.

- Nije točno da sam u četiri navrata uzeo preko 50 šteka. Nemoguće je da bi u jednom navratu uzeo ih 15 odjednom. Naprosto ne znam gdje bi ih samo sve uspio staviti?! Nekad sam živio u Velikoj Gorici i poznajem sve te dućane. Bio sam u njima, ali ne znam jel baš tih datuma. Primjerice, tog 3. lipnja 2021. ne znam jesam li u njemu tad bio, ali to vam je mali dučančić gdje rade dvije prodavačice i nemoguće je ući u skladište, uzeti 11 šteka i proći kraj kase. Jedna prodavačica radi na pultu za kruh i na salamama i nisam prolazio kraj nje da bih ušao u skladište. Na snimkama iz dućana će se sigurno vidjeti jesam li ih uzeo ili ne. Ja tvrdim da nisam jer nisam ni ulazio u skladište. Inače, u jednoj od tih trgovina sam bio uzeo 10 dkg salame iz frižidera i nisam ju platio, ali cigarete nisam dirao - rekao je u svoju obranu optuženi.

Trgovkinje su, međutim, primijetile muškarca s maskom koja je tad bila obavezna radi Covida-19.

- Bio je to stariji muškarac s maskom. Sve krađe je izvršio na identičan način. Iskoristio je gužvu u trgovini i ušao u pričuvno skladište koje nam je ujedno i ured. Uzeo je šteke cigareta sa stalaža i otišao bez plaćanja. S kolegicama sam pregledavala snimke videonadzora i uočili smo tog čovjeka te smo o svemu obavijestili sve u firmi kako bi ga eventualno kasnije uočili, ali više se nije vraćao - zaključila je jedna od djelatnica trgovine Mlin i pekare.

Druga je otkrila da kad im je svima proslijeđena na mobitele snimka same krađe, prepoznala je odmah kradljivca jer je isti svojevremeno krao alkoholna pića u drugoj trgovini gdje je nekad radila.

Iako osumnjičeni tvrdi suprotno, snimka videonadzora njegove razrađene akcije ne laže. Na njoj se vidi kako primjerice 3. lipnja ulazi u trgovinu muška osoba sijede kose sa medicinskom maskom, odjevena u crnu jaknu dugih rukava ispod koje se nazire crvena majica, a nosio je i traper hlače. Pri ulasku u trgovinu uzima košaricu i odlazi do rashladnih vitrina. Košaru ostavlja na artiklima, iz vitrine uzima artikle koje stavlja ispod jakne te čitavo vrijeme promatra djelatnice trgovine. Zatim ulazi u prostor skladišta, a na snimci se vidi kako ponovno ispod jakne posprema šteke cigareta. Trgovinu napušta bez plaćanja, da bi ubrzo ponovno ušao i opet krenuo do vitrina gdje ostavlja košaru i odlazi do skladišta gdje ponovno ispod jakne skriva šteke cigareta. Na kraju s košarom u koju stavlja artikle manje vrijednosti, dolazi do blagajne, plaća račun i odlazi.

Zanimljivo je da se po treći put nedugo potom vraća opet u trgovinu te na rashladnu vitrinu stavlja cigarete i zatim ih brže-bolje tura pod jaknu. Tako nakrcan odlazi ponovno do skladišta, cigarete stavlja pod jaknu, odlazi do vitrine i uzima salamu s kojom stiže do blagajne. Plaća salamu i odlazi dalje... I tako još tri puta naredna tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:07