OBITELJSKA SVAĐA

Zagrepčanin osuđen jer je bratu rekao da je ‘je*ač iz Prečkog‘. Nakon žalbe - oslobođen: ‘Pa to je kompliment!‘

Ante je proglašen krivim te lani osuđen na 600 kuna kazne. Žalio se Visokom prekršajnom sudu

Ilustracija

 Sergej Drechsler/Cropix

Muškarac iz Zagreba (30) osuđen je za psihičko nasilje u obitelji prema 28-godišnjem bratu jer mu je rekao da je “je*ač iz Prečkog”, ali je nakon žalbe oslobođen optužbi, prenosi portal Danica.

Prema presudi, sve se dogodilo u ožujku lani u 20.30 sati u dvorišnom prostoru obiteljske kuće u naselju na širem zagrebačkom području.

“Nasilnički se ponašao u obitelji prema bratu jer ga je verbalno vrijeđao pogrdnim riječima govoreći mu „je*aču iz Prečkog“, čime je kod brata prouzročio povredu dostojanstva i uznemirenost”, glasila je nepravomoćna presuda.

Proglašen je, dakle, krivim te lani osuđen na 600 kuna kazne i naknadu paušalnog troška prekršajnog postupka u iznosu od 300 kuna. Protiv te presude osuđenik je podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu RH.

U žalbi se, među ostalim, navodi kako riječi “je*aču iz Prečkog” ne predstavljaju same po sebi radnju koja bi se mogla smatrati verbalnim nasiljem.

“Štoviše, te riječi, kada su izgovorene između dva punoljetna muškarca, mogu imati i pozitivne, tj. pohvalne konotacije. Te riječi uopće nisu bile podobne da kod brata izazovu uznemirenost i povredu dostojanstva”, ističe se u žalbi.

Visoki prekršajni sud RH Zagrepčaninu je dao za pravo te ukinuo presudu i oslobodio ga optužbi.

“Osnovano ističe da izgovorene riječi nemaju težinu psihičkog nasilja, odnosno nemaju potreban stupanj agresivnosti da bi kod žrtve nasilja uzrokovale posljedice ugroženosti ili povrijeđenosti. Oštećenik nije na ispitivanju u nesmetanom kazivanju potvrdio navedene riječi, nego tek na izričit upit suda”, zaključuje se u presudi višeg suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:27