JUNAKINJA DANA

ZAGREPČANKA MARTINA SPASILA ŽIVOT SUSJEDI 'Kroz san sam čula zapomaganje i plač. Dima je bilo sve više, a baka nije uspijevala otvoriti vrata...'

 
 Damir Krajač / CROPIX

Zbog svijeće koju je 89-godišnja umirovljenica zapalila uz prozor stana u Baburičinoj ulici u novozagrebačkom naselju Zapruđe i čiji je plamen izmaknuo kontroli jutros nešto prije 7 sati, buđenje iz noćne more imali su svi susjedi.

Ali, pravodobnom reakcijom susjede Martine K. (30), koja stanuje ispod umirovljenice i koja je kroz san začula zapomaganje i plač, vremešna žena je spašena u zadnji čas dok je gusti crni dim već ispunjavao cijelo stubište.

Na mjesto događaja vrlo brzo su pristigli zagrebački vatrogasci koji su ugasili plamen, a Martina K. inače zaposlenica MUP-a, otkrila je za Jutarnji da "nije heroj već kaže da je to bila njezina građanska dužnost i da je najbitnije da je bakica dobro te da se spasila sama".

- Spavala sam i odjednom čula da netko viče upomoć i da ruži po stanu iznad. Popela sam se na kat, dim je izlazio kroz vrata, a bakica je bila s druge strane vrata i nije ih uspijevala otključati. Susjedima preko puta sam rekla da zovu vatrogasce dok sam ja pokušavala otvoriti vrata te sam razgovarala s bakom da ne klone, da ostane pri svijesti i da pomoć stiže. Dima je bilo sve više i više posvuda. Bila sam presretna kad smo zajedničkim snagama otvorili ta vrata stana i kad sam ju ugledala i ispratila van - kaže za Jutarnji Martina K.

Umirovljenicu je, dodaje, upoznala zapravo tek prilikom prethodne nevolje kada je iz njezina stana nedavno curila voda i slijevala se na stubište.

- Tad kad je bila poplava smo se nas dvije zapravo i upoznale. Prva nevolja nas je upoznala, a druga nas je, eto, zbližila. Najbitnije je da ona bude dobro. Inače, susjeda je tradicionalna žena koja je htjela za svoje zapaliti svijeću, ali se plamen oteo kontroli jer je zahvatio zavjesu. Ona je tu vatru pokušavala ugasiti, ali nije uspijevala. U stanu živi sama a u dom nije željela ići iako ju je sin pokušavao uvjeriti da je to najbolje rješenje. No mislim da će sad morati na to pristati jer joj je stan totalno uništen - zaključila je Martina K. čiji je dom također pretrpio štetu te je začađen a trenutno je ostala i bez struje jer je došlo do kratkog spoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:54