VRHOVNI SUD

Žalba na presudu ocu koji je djecu bacio s balkona: ‘On nije monstrum, već bolestan čovjek‘

Optuženi kroz žalbu naglašava i da smrt djece nije nastupila te da daljnjim radnjama nije pokazao da djecu želi usmrtiti
 Jure Miskovic/Cropix

Godinu dana nakon što je na zadarskom Županijskom sudu J.R. (56) osuđen na 30 godina zatvora jer je svoje četvero dječice bacao s balkona kuće na Pagu, na Vrhovnom sudu je prije desetak dana održana sjednica na kojoj se raspravljalo o žalbama na prvostupanjski pravorijek.

Osuđenik se na zakazanu sjednicu javio iz zatvora putem videolinka te je saslušao žalbe koje su na osuđujuću presudu uložili njegov odvjetnik kao i državni odvjetnik. J.R. traži da se presuda ukine, dok državni odvjetnik smatra da je 30 godina zatvora premalo.

- Prihvaćam navode iz žalbe moga odvjetnika. Ali bih još dodao da sam bio devet mjeseci u bolnici u Svetošimunskoj na liječenju, popio sam 7000 tableta te sam sa 126 kilograma spao na 80. Tijekom postupka nisu saslušani moji svjedoci, a mene nitko nije pitao. Djecu sam vodio doktorima, odvajao sam za njih i nisam im ništa uskraćivao. A onog dana, dobio sam tablete za spavanje jer sedam dana nisam mogao spavati. Tu večer sam legao, nakon što sam napravio večeru. Probudio sam se u snu, digao se.... I jako mi je žao. Znate, neki dan sam bio s djecom preko videolinka. Imali smo susret. Mahali su mi – rekao je sudskom vijeću J.R.

Njegov odvjetnik je u žalbi naveo da je došlo do povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja kao je kazna neprimjerena. Ističe da je utvrđeno da se J.R. ne sjeća čina bacanja djece preko ograde balkona te da to nije nikakva strategija obrane kako ju je protumačila vještakinja. Optuženi kroz žalbu naglašava i da smrt djece nije nastupila te da daljnjim radnjama nije pokazao da djecu želi usmrtiti iako se mogao spustiti u dvorište. Njegov doticaj s realitetom, stoji još u žalbi, događa se u vrijeme kad je već bacio djecu i kad mu se žena obratila te da je to čin neubrojive osobe. I na kraju se osvrće J.R. i na visinu kazne negodujući da nisu dovoljno vrednovane olakotne okolnosti. Negira da je mostrum već organski bolestan čovjek na kojeg je utjecalo psihičko stanje koje je dovelo do bacanja djece.

U žalbi na presudu, pak, državni odvjetnik navodi da olakotna okolnost ne može biti iskazano žaljenje zbog svojih postupaka jer da se u sudnici nije skrušio i iskreno pokajao već dva puta bez emocija rekao da mu je žao.

- Sud je za svako od četiri kaznena djela izrekao pojedinačne kazne ispod zakonskog miminuma. To nije dobra poruka za ostvarivanje generalne prevencije. Na djeci će ostati trajne posljedice. Otac ih je trebao zaštititi a nad onim što je učinio se zgrozila cijela javnost i izvan granica RH – zaključuje državni odvjetnik nezadovoljan visinom kazne.

Podsjetimo, optužnica je tog, kako su ga mediji prozvali 'monstruoznog oca s Paga', teretila za četverostruki pokušaj teškog ubojstva, a osim dugotrajnog zatvora izrečena mu je i mjera obvezatnog psihijatrijskog liječenja. Kobnog 28. veljače 2019. u šest sati ujutro on je djecu u dobi od tri do osam godina bacio s visine od pet metara, s balkona na betonski pod, a svojoj supruzi je nakon toga rekao da je ubio djecu i potom mirno odšetao na policiju se prijaviti. Na suđenju je djelomično priznao djelo a psihijatrijsko vještačenje je pokazalo da je bio smanjeno ubrojiv zbog hidrocefalusa koji za posljedicu ima disocijalnu strukturu ličnosti i razvijen psihoorganski sindrom kao i trajno oštećenje spoznajnih i psihičkih funkcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:06