ŠEST OSOBA U BOLNICI

Zamijenili ljekovitu biljku s otrovnim mrazovcem: Dvije osobe umrle, žena (71) kritično!

Prognoze pacijentice koja se nalazi u jednici intenzivnog liječenja su neizvjesne, kažu u KBC-u Rijeka
 Nikola Vilić / CROPIX

Od ukupno pet osoba koje su u nešto manje od mjesec dana hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Rijeka zbog posljedica trovanja mrazovcem umrla je jedna osoba, jedna pacijentica nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja i u životnoj je opasnosti dok je od preostalih troje pacijenata čije je stanje stabilno jedan pacijent otpušten kući, jedan je zadržan na Klinici za infektologiju, a jedan na Odjelu endokrinologije - izvijestili su jutros na konferenciji za novinare pročelnik Zavoda za gastroenterologiju prof. dr. Davor Štimac , pročelnik Jedinice intenzivnog liječenja na riječkom lokalitetu dr. Božidar Krstulović i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu dr. Kristijan Deša, javlja Novi List.

" Pacijent koji je preminuo od posljedica trovanja mrazovcem , preminuo je od trovanja velikom količinom alkaloidom kolhicinom, staničnim otrovom koji stvara poremećaj rada metabolizma stanica i ostavlja reperkusije na svim organiskim sustavima", objasnio je Krstulović dodavši da protulijeka za ovaj otrov nema, a intenzivna medicina može tek donekle pomoći.

"Prognoze pacijentice koja se nalazi u jednici intenzivnog liječenja su neizvjesne i ona se nalazi u životnoj opasnosti". istaknuo je Krstulović.

Nesretna pacijentica ima 71 godinu, a zbog trovanja hospitaliziran je i njezin 76-godišnji suprug. On je smješten na Kliniku za infektologiju i njegovo je stanje stabilno.

Svih petero pacijenata je, naime, slučajno zamijenilo ljekovitu biljku medvjeđi luk s otrovnim mrazovcem. Liječnici kažu kako su se dosad u njihovoj praksi znali pojaviti slučajevi trovanja mrazovcem, ali vrlo sporadično.

Ovo je prvi takav masovniji slučaj trovanja u riječkoj bolnici, a svi pacijenti su s riječkog područja.

Masovnost ovakvog trovanja dijelom se može pripisati i izrazitoj propagandi ljekovitih svojstava medvjeđeg luka. S obzirom da mu se, između ostalog, kao ljekovito svojstvo navodi i blagotvorno djelovanje na povišen tlak i kolesterol, ne bi trebalo čuditi da je dob pacijenata koji su se otrovali mrazovcem između 62 do 74 godine, piše Novi List.

U Varaždinu preminuo 61-godišnji muškarac

I u Varaždinu je zabilježen slučaj trovanja biljkom mrazovac sa smrtnom posljedicom. Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Dubravko Tršinski potvrdio nam je da je prije desetak dana u varaždinskoj bolnici od posljedica trovanja tom biljkom preminuo 61-godišnji muškarac.

Tri dana prije smrti muškarac je primljen u bolnicu sa simptomima trovanja, odnosno jakom mučninom praćenom povraćanjem i proljevom. Na Odjelu zaraze OB Varaždin brzo su shvatili da se radi o trovanju mrazovcem i njegovim jakim otrovom kolhicinom.

Ravnatelj Tršinski nije nam želio otkriti identitet preminulog no mediji su već objavili da se radi o poznatom slikaru iz Donje Voće R.Š. (61). ( Luka Špac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:10