‘NISMO KRIVI!‘

Zaokret na suđenju bivšim policajcima: Doveli nove odvjetnike i promijenili priču iz istrage!

Tražit će i da se iz spisa izdvoji komunikacija okrivljenika preko famozne komunikacije Sky EEC

Kemal Rastoder (sredina)

 Jutarnji List/Hanza Media

Nakon što je tijekom istrage veći broj okrivljenika - među kojima su i prvookrivljeni Željko Cigula, drugookrivljeni Tomica Sopek te Kemal Rastoder - uglavnom priznali ono što im je USKOK stavljao na teret, na početku suđenja u utorak za trgovanje informacijama iz policijskog informatičkog sustava, svi okrivljenici, sad uz nove odvjetnike, rekli su kako se ne smatraju krivima za optužbe.

Štoviše, po svemu sudeći jasno je i kako će se u nastavku suđenja braniti - tražit će da se iz spisa kao nezakoniti dokaz izdvoji komunikacija okrivljenika preko famozne komunikacije Sky EEC. Premda to obrane u ovom predmetu nisu osporavale u fazi potvrđivanja optužnice, na ročištu u srijedu počeli su problematizirati zakonitost SKY-a.

Riječ je o dokazima koji se u hrvatskoj sudskoj praksi pojavljuju u posljednje dvije godine i o čijoj zakonitosti hrvatski sudovi dosad nisu donijeli niti nepravomoćnu odluku. No u nekoliko predmeta, vezanih uglavnom uz trgovanje velikih količina kokaina, prve odluke sudova očekuju se u siječnju iduće godine.

Nakon što je Crnogorca Kemala Rastodera, kojeg policija smatra povezanim s tzv. balkanskim narkokartelom, u vrijeme dok je bio u istražnom zatvoru Antiteroristička jedinica MUP-a godinu dana oklopnim vozilom dovozila na zagrebački Županijski sud, u srijedu je Rastoder, koji je nedavno pušten iz istražnog zatvora, bez ikakve pompe došao na suđenje i prisustvovao raspravi.

Umirovljenom policajcu Željku Ciguli na teret se stavlja da je u zamjenu za novac preko dvojice policajaca iz Zagorja, Tomice Sopeka i Anđelka Hanžeka, pribavljao "zainteresiranim klijentima" podatke o tome nalaze li se na potragama i slično.

Rastoder je konkretno optužen da je od Cigule tražio provjere za određene putovnice, između ostaloga za svoju krivotvorenu hrvatsku putovnicu na ime Mile Tesla, zbog koje mu se sudi u Rijeci, ali i za putovnicu srbijanskog kriminalca Nikole Vušovića zvanog Ludi Džoni, kojeg Srbija traži zbog posjedovanja oružja, a koji je bio uhićen u Dominikanskoj Republici, no ubrzo je bio pušten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:13