VELIKA OPASNOST

Zaostale mine iz Domovinskog rata petrinjskim vatrogascima u zadnje vrijeme bitno otežavaju posao

Scena gašenja požara kod Bijelnika izgledala je kao na bojišnici - eksplozije, metci, detonacije i zvukovi koji podsjećaju na rat

Ilustrativna fotografija

 Robert Fajt/Cropix

Početkom proljeća petrinjski vatrogasci imaju sve više posla u gašenju požara na otvorenome, pri čemu nailaze na minsko-eksplozivne naprave zaostale iz Domovinskog rata, kao što je to bilo proteklih dana.

Tako je u utorak predvečer Javna vatrogasna postrojba iz Petrinje primila dojavu o požaru na otvorenome kod Bijelnika, između Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Požar je zahvatio i montažni objekt uz cestu u kojem su bile minsko-eksplozivne naprave, koje su se aktivirale. Na sreću, nije bilo ozlijeđenih. U požaru je izgorjelo 200 hektara trave i niskog raslinja.

To je već drugi slučaj u mjesec dana u kojem su se petrinjski vatrogasci susreli sa zaostalim minsko-eksplozivnim napravama. Osim na toj lokaciji, petrinjski vatrogasci primili su dojavu i o požaru kod Mošćenice na površini od 50 hektara, ali ga nisu mogli gasiti jer je buknuo na minski sumnjivom području.

Kako je rekao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe iz Petrinje Zvonimir Ljubičić, na sreću u požaru kod Bijelnika od aktivirane minsko-eksplozivne naprave nitko nije ozlijeđen, ali scena gašenja izgledala je kao na bojišnici – eksplozije, metci, detonacije, na sve strane samo zvukovi koji podsjećaju na ratno stanje, a vatrogasci "nenadano u svemu tome".

"Sretni smo što nitko nije ozlijeđen, a moglo je tragično završiti", rekao je Ljubičić i dodao kako je to već druga intervencija u nešto više od mjesec dana u kojoj su se petrinjski vatrogasci susreli sa zaostalim minsko-eksplozivnim napravama. Nedavno je na vatrogasca pala bomba tijekom gašenja požara u potkrovlju obiteljske kuće.

Zato je pozvao građane da oružje zaostalo iz Domovinskog rata dobrovoljno i bez sankcija predaju u najbližu policijsku postaju u sklopu akcije "Manje oružja, manje tragedija".

Ove su godine vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe iz Petrinje imali već 116 intervencija, u samo dva dana imali su 10 intervencija, sve na otvorenome, u kojima su vatrom bile zahvaćene velike površine.

Osim saniranja posljedica razornog potresa na Banovini, radeći i izvan opisa svojeg posla, petrinjski vatrogasci dodatno razvoze vodu kućanstvima po gradu i okolnim selima, prekrivaju krovišta, saniraju oštećene dimnjake, dijele šatore građanima za spremanje stvari iz oštećenih kuća, a pomažu i Civilnoj zaštiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 12:42