SVE PRIZNALA

Zaposlenica bolnice ‘muzla‘ novac nepokretnim pacijentima! Uzela skoro 100.000 kuna, evo kako je operirala

M. R. (60) je pacijentima od 2010. do 2017. godine protivno ovlastima naplaćivala bolničku participaciju

Ilustrativna fotografija

 Nikola Vilic/Cropix

Punih sedam i pol godina M. R. (60) je kao zaposlenica dvije zagrebačke bolnice, na radnim mjestima administratora i administrativnog referenta, „muzla” pacijentima novac na ime participacije.

Na Županijskom sudu u Zagrebu stoga je nepravomoćno osuđena zbog zloporabe položaja i ovlasti na godinu dana zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje. Prisvojeni novac mora vratiti.

Prema optužbi je od 29. ožujka 2010. do 9. studenog 2017. u Klinici za traumatologiju i KBC Sestre milosrdnice, dok je bila zadužena među ostalim i za upis pacijenata u evidencijske knjige te vodila poslovanje obračuna troškova koji bi se trebao naplatiti pacijentima koji nemaju dopunsko zdravstveno, s ciljem da se nepripadno okoristi, protivno ovlastima naplaćivala bolničku participaciju.

Iskorištavala je, tvrde zagrebački tužitelji, okolnost da se radilo o pacijentima koji su bili nepokretni ili teško pokretni, neistinito im predočavajući da moraju platiti polog za bolničko liječenje ili bolničku participaciju iako je znala da su neki bili i oslobođeni plaćanja istog. Tako ih je navodila da njoj novac predaju u gotovini navodeći im da će ga uplatiti u bolničke blagajne.

Dio novca je završio na računu bolnice međutim, popriličan iznos nije, i to čak 96.791,40 kuna.

Dok je preuzimala novac, pacijentima je izdavala potvrde, a kad su neki pacijenti primili račune i opomene za neplaćene bolničke troškove, posrnula djelatnica bolnice je dio novca uplatila, dok je i dalje dužna nešto više od 9000 eura.

U sudnici je priznala krivnju i pokajala se.

- Moje zdravstveno stanje kao i zdravstveno stanje moga sina bilo teško a liječenje je dugo trajalo. Financijski me sve to iscrpilo. Samohrana sam majka i bez drugih prihoda te imovine, a svakoj majci je zdravlje njezina djeteta najvažnije. Pomoć od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kojem sam se obratila nisam dobila. Napravila sam to što sam napravila jer mi je novac trebao. Iako sam svjesna da sve to nije opravdanje za moje nezakonite postupke, imala sam potrebu na sudu reći razloge zašto je do toga došlo - branila se optužena u sudnici.

Za sud je optužena itekako bila svjesna svih obilježja kaznenog djela i da je postupala s izravnom namjerom.

Kao olakotno prilikom odmjeravanja kazne sud joj je cijenio priznanje, iskreno kajanje i žaljenje, zdravstveno stanje i dosadašnju neosuđivanost, dok joj je otegotna okolnost duljina perioda kroz koji je "ćapala" novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:13