ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

Zaposlenik Dinama i odvjetnik idu u zatvor zbog namještanja nesreća u kojima se zaradilo više od 200 tisuća eura!

Riječ je o slučaju u kojemu je na početku bilo optuženo ukupno 147 osoba
 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Bivši prometni policajac, a prema podacima koje je dao sudu, sada zaposlenik GNK Dinamo, Tomislav Oremuš te odvjetnik M. K., osuđeni su danas neopravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu na bezuvjetne zatvorske kazne zbog namještanja prometnih nesreća iz 2014. i 2015. godine.

Oremuš je osuđen na 3 i pol, a M.K. na 4 i pol godine zatvora, te su im obojici izrečene sigurnosne mjere zabrane obavljanja poslova policajca, odnosno odvjetnika u trajanju od 5 godina. Mjere će se, ukoliko presuda postane pravomoćna, početi primjenjivati nakon što odsluže kazne na koje su osuđeni.

M.K. se nije pojavio na objavi nepravomoćne presude, dok je Oremuš, koji je došao, šutke odslušao presudu, te je nakon što je sutkinja Renata Pražetina Kaleb dovršila čitanje presude i obrazloženja, svakom od troje članova sudskoga vijeća koje ga je osudilo pružio ruku.

Riječ je o slučaju u kojemu je na početku bilo optuženo ukupno 147 osoba predvođenih Stanislavom Pavličićem i Leom Karačićem, međutim svi ostali okrivljenici, njih 145 su se tijekom postupka nagodili s USKOK-om te su im već izrečene presude. Oremuš i M.K. su pak poricali krivnju, a postupak protiv njih vodio se godinama. Prema donesenim presudama, na namještanju nesreća su ukupno zaradili 208.094 eura, od čega su najviše zaradili Pavličić (135.934,63 eura), M.K. (40.026,48 eura) i Karačić (32.133,28 eura) dok su ostatak novca, 24.487,36 eura podijeli fiktivnim oštećenicima, odnosno "radnicima" koji su sudjelovali u nesrećama.

Danas je međutim presuda, barem pravomoćna, konačno donesena. "Sud je došao do jedinoga mogućega zaključka.", rekla je sutkinja Pražetina Kaleb, obrazlažući kako iz tajno snimljenih razgovora, iskaza svjedoka i drugih provedenih dokaza proizlazi da su Oremuš i M.K. sudjelovali u zločinačkome udruženju, koje je od veljače 2014. do rujna 2015. isceniralo ukupno 19 prometnih nesreća na području Zagreba, a kako bi od osiguravajućih društava naplatili štetu.

Oremuš, koji je u inkriminirano vrijeme bio policajac u 1. postaji prometne policije, radio je očevid na svih 19 nesreća, te su njegova izvješća korištena kao jedan od argumenata da ljudi koji su sudjelovali u insceniranim nesrećama kasnije tuže osiguravajuće tvrtke te naplate novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:51