SRUŠENA PRESUDA

Zaposleniku europarlamenta Ivoru I. ponovno će suditi za seksualno zlostavljanje svog psa

Ivor I. (45) optužen je da je seksualno zlostavljao jednog od svojih pasa i razmjenjivao zoofilski sadržaj putem interneta. Trenutačno je nedostupan

Ilustracija

 Fabio Alcini/panthermedia/profimedia/

Ponovno će se suditi Zagrepčaninu Ivoru I. (45), bjeguncu s tjeralice zaposlenom u Europskom parlamentu, optuženom da je seksualno zlostavljao jednog od svojih pasa i razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima. Odlučio je to Županijski sud u Zagrebu ukinuvši presudu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda od lanjskog rujna, prema kojoj je Ivor I. nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, i to pred sam nastup zastare predmeta.

Prvostupanjska presuda donesena je u odsutnosti optuženika, koji je od samog početka suđenja izbjegavao ročišta. Također je postao nedostupan hrvatskoj i belgijskoj policiji, a od preklani je, barem do dana presude prvog stupnja, bio na bolovanju te ga se navodno ni na radnom mjestu u Europskom parlamentu nije moglo locirati.

Žalbe na osuđujuću presudu poslali su optuženi Ivor I. i njegovi odvjetnici Ivan Orešković te Boris Vinčić uime svoga branjenika, ukazujući na bitne povrede kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje te odluku o kazni i visini troškova kaznenog postupka.

Drugostupanjski je sud odlučio u konačnici da su te žalbe, koje se nadopunjuju i tretiraju kao jedna, osnovane.

- U pravu je okrivljenik kad navodi da je sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer pobijana presuda nema razloga o odlučnim činjenicama, s obzirom na to da nisu navedeni razlozi o krivnji i namjeri okrivljenika, odnosno o subjektivnim obilježjima kaznenih djela. Prvostupanjski sud nije naveo je li okrivljenik bio ubrojiv u vrijeme počinjenja djela, je li postupao s namjerom ili iz nehaja, je li bio svjestan ili je bio dužan i je li mogao biti svjestan da je njegovo djelo zabranjeno, a ne postoji niti jedan ispričavajući razlog - navodi Županijski sud u Zagrebu kao sud drugog stupnja.

Također, isti sud daje za pravo Ivoru I. kada tvrdi da vještakinja-doktor veterinarske medicine, koja je s drugim kolegom po nalogu Općinskog državnog odvjetništva izradila vještački nalaz, nije mogla kasnije biti i svjedok u postupku.

- Prvostupanjski sud može od vještaka tražiti da obeća da će govoriti istinu i da će povjerena mu vještačenja obavljati savjesno i prema svom najboljem znanju, a nalaz i mišljenje iznijeti točno, potpuno, objektivno i sukladno pravilima struke te ga nakon toga ispitati u kontradiktornom postupku - zaključio je drugostupanjski sud u rješenju o ukidnoj presudi.

U ovom predmetu, u kojem se promijenilo čak četvero sudaca, zastara nastupa ujesen iduće godine. Hoće li do tada Ivor I. skupiti hrabrost, doći na zagrebački sud i suočiti se s optužbom, ostaje za vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:25