ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Zapovjedniku "šodolovačke skupine" u 8 godina zatvora ulazi i ekstradicijski pritvor

Rkmanu je s 18 suoptuženih srpskih teritorijalaca u prethodnom postupku suđeno u odsutnosti te je osuđen na 20 godina

Šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić
 Ivana Nobilo/Cropix

Vrhovni sud potvrdio je kaznu od osam godina zatvora zapovjedniku tzv. šodolovačke skupine Đorđu Rkmanu za granatiranje civilnih ciljeva u Slavoniji 1991. ali je uvažio njegov zahtjev da mu se u kaznu uračuna i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru od travnja 2018.

"Prvostupanjska je odluka preinačena na način da je u kaznu uračunato vrijeme lišenja slobode od 18. travnja 2018. pa nadalje", izvijestio je u ponedjeljak Vrhovni sud.

Rkmanu je s osamnaest suoptuženih srpskih teritorijalaca, pripadnika "šodolovačke skupine", u prethodnom postupku suđeno u odsutnosti te je osuđen na 20 godina. Nakon što je 2018. po Europskom uhidbenom nalogu uhićen u Bosni i Hercegovini i izručen Hrvatskoj postupak mu je obnovljen, a od uhićenja se, kako ističe Vrhovni sud, ni u jednom trenutku nije nalazio na slobodi.

U obnovljenom postupku tužiteljstvo je ublažilo optužnicu koja ga tereti da je 1991. kao vojni zapovjednik znao je da njemu podređeni pripadnici tzv. teritorijalne obrane u više navrata pucaju iz minobacača po okolnim mjestima.

Pritom "nije poduzeo ni jednu radnju odnosno aktivnost da se gađaju vojni ciljevi, a izbjegavaju civilne žrtve te ne oštećuju objekti koji nisu vojnog karaktera. Nije ništa poduzeo niti da se počinitelji ovakvih protupravnih postupanja u tome spriječe odnosno da ih se u tome na učinkovit način suzbije", precizirao je najviši sud.

Ističu da su u tim napadima usmrćena dva civila, a dvoje ih je ozlijeđeno te da je došlo i do znatnog uništavanja i oštećenja kuća, gospodarskih te komunalnih objekata.

Vrhovni sud je ustvrdio da će kazna od osam godina zatvora "ispuniti svrhu kažnjavanja" te da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve okolnosti koje su odlučne za individualizaciju kazne i dao im pravilan značaj.

Olakotnim je, dodaju, cijenjeno da optuženik prije nije osuđivan i da je otac dvoje djece, dok kao otegotna okolnost navedeno nastupanje teških posljedica, odnosno smrt dva civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:32