KAKO SU DJELOVALI?

Zarada je bila enormna, glavnu ulogu je imao Škugor, evo kada se upalila ‘crvena lampica‘

Kako su zaključili istražitelji, Škugor nije od kupaca nagrađen mitom, nego je prema početnom dogovoru najveći dio "dobiti" završio na računima njegova oca

Damir Škugor i pretresi u kućama uhićenih

 Cropix, Hrt Screenshot/

Istražitelji sumnjiče privedenu petorku da su oštetili INA-u za više stotina milijuna kuna tijekom protekle dvije godine, iskoristivši globalnu krizu i stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu.

Prema sumnjama istražitelja, sve malverzacije bile su isplanirane i dogovorene, a glavnu je ulogu imao Damir Škugor, direktor Sektora trgovine prirodnim plinom u INA-i.

image

Kuća Gorana Husića

Zeljko Puhovski/Cropix

On je s tvrtkom OMS ulaganje, čiji su vlasnici njegov donedavni prvi susjed, inače, šef Hrvatske odvjetničke komore, Josip Šurjak i poduzetnik Goran Husić, zaključivao ugovore o prodaji plina, koji su u pogledu cijene bili izrazito povoljni za kupca, a više nego nepovoljni za INA-u.

U svemu je, sumnjaju istražitelji, sudjelovala i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Retkić.

image

Kuća Damira Škugora

Damir Krajac/Cropix

Kupci, odnosno spomenuta tvrtka OMS ulaganje kupljeni je plin dalje prodavala po tržišnim uvjetima ostvarivši pritom enormnu zaradu. Iako još nema pouzdanih podataka o točnom iznosu štete, tereti ih se da su INA-u oštetili za više stotina milijuna kuna.

Tako zarađena sredstva, a tvrtka OMS ulaganje je samo u 2021. ostvarila brutto dobit od 144 milijuna kuna, međusobno su podijelili. Kako su zaključili istražitelji, Škugor nije od kupaca nagrađen mitom, nego je prema početnom dogovoru najveći dio "dobiti" završio na računima njegova oca, inače umirovljenika.

image

Policija ispred kuće Damira Škugora

Damir Krajac/Cropix

Navodno su upravo te milijunske uplate na račun fizičke osobe upalile "crvenu lampicu" kod Ureda za sprječavanje pranja novca, koji je o sumnjivim transakcijama izvijestio nadležne institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 21:23