POREZNI USKOK

Zaradili 800.000 kuna, a samo nekretnine vrijede 12 milijuna

 Ronald Goršić / CROPIX

Zagrebački je Županijski sud na prijedlog USKOK-a blokirao milijunsku imovinu hotelijera i menadžera Roberta Palića (50) iz zagrebačke Dubrave zbog sumnje da je kao glavni organizator skupine od početka 2015. pa do početka siječnja ove godine u trgovanju luksuznim automobilima varao na porezu i utajio oko pet milijuna kuna.

Palić je poznat kao osoba koja je prije osam godina na konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama Dinama, kontroverznog istražitelja Uefe Robina Bokšića prozvala kao prevaranta. Robert Palić je napustio Hrvatsku i prema informacijama kojima raspolaže policija, sa starijim sinom Robertom je na Tajlandu, a mlađi sin Ivan u pritvoru je u Remetincu.

Paliću i njegovoj supruzi USKOK je blokirao niz nekretnina u Zagrebu i Crikvenici te brodicu s motorom od 198 KS, njegovoj supruzi Smart Forfour i Passat TDI R Line, a ni njegov sin Ivan ne smije prodati Smart.

Većinu tih nekretnina po Zagrebu, Crikvenici i Rabu Palić je plaćao gotovinom, formalno se upisivala kao vlasnica njegova supruga, pa su se neke nekretnine darovale djeci. Robert Palić je 23. lipnja 2003. “iskeširao” 3,9 milijuna za nekretninu u Crikvenici, u Zagrebu je “keširao” stotine tisuća eura za stanove, a 25. kolovoza 2016. “iskeširao” je i 75.000 kuna za brodicu. Palićeva je kći 6. srpnja 2010. kupila stan od 114 četvornih metara na Čretu za 150.000 eura, koji je potom darovala ocu iako je u cijeloj 2010. imala 46.639,80 kuna prihoda, koliko je uprihodila i godinu prije, a ni njezin suprug nije zaradio toliko da bi mogli kupiti takvu nekretninu. Porezna uprava ustanovila je da je od 2010. do 2017. godine Robert Palić uprihodio legalno oko pola milijuna kuna, odnosno sa suprugom nešto više od 800 tisuća, dok samo nekretnine koje su stekli vrijede više od 12 milijuna kuna.

Istraga protiv Palića otvorena je nakon prijave poreznog USKOK-a te nakon što je kriminalistička policija nad njim i njegovim suradnicima više mjeseci provodila tajno snimanje telefonskih razgovora. Osumnjičenike se tereti da su pod vodstvom Palića rabljena vozila, koja su prethodno kupovali od raznih tvrtki, fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim tvrtkama Elite Cars 7. d.o.o. i Paresis d.o.o., a oni bi ta vozila dalje preprodavali tvrtkama drugih okrivljenika. Te dvije Palićeve tvrtke zatim bi te lažne isporuke prikazivale u svojim poslovnim knjigama te si umanjivale PDV.

Prema prijavi poreznog USKOK-a, Palić i ostali su takve fiktivne transakcije napravili u 40-ak slučajeva prodaje automobila. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je bila o luksuznim automobilima BMW 740 D, Mercedes S 320 CDI 4 MATIC, Mercedes BLUE TEC, Mercedes-AMG GT, Porsche Macan, Audi A8 i sličnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:07