SUKOBI

ZAREDALI SE INCIDENTI I NAPADI U SPLITSKOM ZATVORU Članovi zločinačke udruge divljaju po Bilicama, kod vođe pronađen kriptirani mobitel: 'Da, moj je'

 Paun Paunović / CROPIX

Na Bilicama vrije ko u kotlu, zaključak je nakon što nabrojimo incidente od kojih je posljednji rezanje žiletom Jerka Malvasije (34), osuđivanog dilera iz Splita kojeg je tijekom tuširanja napao član zločinačke udruge Željka Rajića (35). Kada se proširila priča o tome van zatvorskih zidina, jedan od komentara je bio: “Preživio je kalašnjikov, šta je njemu žilet!”, piše Slobodna Dalmacija.

Primjedba se referira na stravičan događaj u splitskom Varošu početkom siječnja kada je Filip Zavadlav (25) kalašnjikovom ubio Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (37). Istog dana je krenula priča kako je mladić s oružjem u ruci na pragu obiteljske kuće u Kamenitoj ulici tražio i Jerka Malvasiju koji je bio u svom podstanarskom stanu na drugom kraju grada.

Jerko Malvasija je prošlog tjedna na Bilicama bio meta još jednog napada kada ga je na zatvorskom hodniku udario Valentino Jukić (22), optužen za pokušaj ubojstva Francuza ubodom nožem u grudi prošlo ljeto na Bačvicama. Pravosudni policajci su spriječili daljnje nasrtanje, a njima je Jukić kazao kako mu je Malvasija nešto dobacivao. Kažnjen je s mjesec dana zabrane posjeta i pošte.

Koliko malo treba da se u zatvoru postane žrtvom pokazuje i slučaj još jednog člana zločinačke udruge koji je nokautiran u tjednu prije napada na Malvasiju. Tonći Mikelić (21), optužen je zajedno s ostalim članovima Rajićeve ekipe te se od ožujka prošle godine nalazi u istražnom zatvoru. Jedan od predugih dana iza zidova zatvora odlučio je prekratiti neugodnim ponašanjem prema drugom pritvoreniku, tri puta starijem od sebe i fizički slabijem.

Neko vrijeme je nesmetano maltretirao starijeg čovjeka kada je sve dozlogrdilo jednome od pritvorenika koji je svjedočio mučnim scenama. Ovaj je skočio i doslovno nokautirao mladog zlostavljača. Mikeliću se kao plus među zatvorskom populacijom broji što nije prijavio šaku u glavu.

Osim opisanog incidenta o kojem se samo govori, u službenim knjigama su upisana i dva službeno prijavljena kršenja kućnog reda. U ćeliji u kojoj je smješten sam šef zločinačke udruge Željko Rajić, nađen je prije dva tjedna mobitel i to ne bilo kakvi već onaj za kriptiranu tj. zaštićenu komunikaciju.

Osim Rajića u ćeliji je smješteno više osoba, ali kada su pravosudni policajci našli mobitel, šef zločinačke je odmah rekao da je njegov. Dobio je za to stegovnu mjeru uskrate posjeta i pošte tijekom mjesec dana. Radi se o iPhoneu kojeg se na crnom tržištu može kupiti za 1.300 eura. U cijeni dobiješ aparat, punjač i tri mjeseca posebne pretplate točnije mogućnosti komunikacije pod kripto-zaštitom. Nakon isteka roka plaćaš 500 do 600 eura za produljenje korištenja osigurane komunikacije na dodatni vremenski rok.

Osim stegovne mjere zbog zabranjenog predmeta, izrečena je jedna i zbog fizičkog napada. Te noći krvi je bilo u ćeliji broj 20, nakon čega je zabranu posjeta i pisama dobio Željko Melvan (39), optužen za ubojstvo Vedrana Marendića (53) u lipnju prošle godine u Splitu. Nakon nesuglasica s jednim od cimera ovaj je oko 22 sata završio s ozljedom glave te je “komandirima”, kako u zatvoru zovu pravosudne policajce, kazao kako ga je Melvan udario šakom u oko.

Melvan je izjavio da je taj pritvorenik u trenutku rastrojenosti počeo bacati stvari po sobi i lupati po krevetu te ga je on smirivao da ne ozlijedi sebe i druge jer je vidio krv po podu. Osim njih dvojice, u ćeliji je bilo još šest osoba od kojih su njih trojica vidjela ili čula da je ozlijeđeni pao preko klupe pa se digao krvave glave. Druga dvojica su vidjela i čula neko naguravanje te je jedan od njih kazao kako je ovaj ozlijeđeni krenuo na Melvana. Preostali pritvorenik je rekao da je uzeo terapiju i bio u polusnu pa ne zna što se događalo, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:38