BIJEG OD DIMA I VATRE U SMRT

ZAROBLJENI U TUNELU IZMEĐU VATRE I BUJICE S jedne strane gusti dim, s druge 500 metara kanala sa strujama poput vodopada divlje rijeke...

Pronađena su dva tijela, a duž cavtatskog akvatorija traje intenzivna potraga za trećim nestalim, Davorom Pozniakom
 CROPIX

Dok su potražni psi gorskih spašavatelja češljali obalu, a dronovi je snimali iz zraka, policijski gliser patrolirao zaljevom, specijalci-ronioci pretraživali akvatorij, vatrogasci po tko zna koji put kontrolirali svaki kutak HE Dubrovnik koja je u havariji planula u četvrtak u jutarnjim satima, vremešni je stanovnik Plata hrvatsku zastavu na jarbolu u vrtu spuštao na pola koplja.

On nije samo prvi susjed objekta petnaestak kilometara južno od Dubrovnika koji je upravo uzeo dva života, a treću dubrovačku obitelj stjerao u agoniju, već umirovljeni djelatnik HEP-a koji je četrdeset godina svojeg radnog vijeka proveo upravo u HE Dubrovnik.

- Znam sve o njoj i znam sve te ljude. Što vam više trebam reći? - upitao je, a onda kroz suze zamolio ga ne pitamo ništa više te nastavio vezati svoju zastavu koju je spustio na pola koplja. Njegov susjed Karlo Zeljko svjedočio je dimu koji je sukljao iz objekta. Kaže da je bio gust i intenzivan, čuo je sirene i viku. Žao mu je što je sve završilo ovako loše.

Postoji nada

Najgore je trima obiteljima, Mate Maškarića (35), čije je tijelo pronađeno u četvrtak oko 14 sati na sredini 500-metarskog kanala, Ivice Zvrka (47), kojega su pronašli mještani Cavtata koji su se uključili u akciju traganja, na plaži Ključice, otprilike jedan kilometar dalje od kanala koji je izbacio njegovo tijelo, te obitelji Davora Pozniaka (33), za kojim se još uvijek traga.

Slijeva na desno: Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak

One su se, zajedno s obiteljima šestorice spašenih radnika našle na hitnom prijemu dubrovačke bolnice. Tada nisu znali da njihovi najdraži u bolnicu nisu niti zaprimljeni, a vijesti koje su stigle umjesto njih bile su tragične za dvije obitelji. Za treću još postoji nada.

Šestorica radnika spasila su se bijegom kroz gornju etažu elektrane, dok su ova trojica ostala odsječena. Na jednoj strani nadirala je vatra i gusti dim, a na drugoj ih je čekao 500-metarski vodeni kanal čije struje su jake poput vodopada divlje rijeke. Šanse da će preživjeti skok u živu vodu bile su minimalne i oni su toga vjerojatno bili svjesni, no u tom trenutku naprosto nisu imali izbora.

Na mjesto događaja došao je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić koji je izrazio sućut obiteljima tragično stradalih djelatnika HEP-a i djelatnicima hidroelektrane, a zahvalio je kriznom stožeru na iskazanoj brizi i angažmanu u saniranju posljedica uzrokovanih havarijom koja je imala tragičan završetak. Naglasio je da HEP pruža maksimalnu pomoć stručnim službama i kriznom stožeru te aktivno sudjeluje u sanaciji nastale štete u tragičnom događaju.

O uzrocima požara nije želio prejudicirati, napomenuvši kako stručni timovi DORH-a rade istragu te treba pričekati njihovo stručno mišljene, a ne špekulirati.

- U ovom trenutku ne bih prejudicirao zbog čega se havarija dogodila, kolege iz Državnog odvjetništva sa stručnim timovima provode izvide i istražne radnje, pričekajmo njihovo stručno mišljenje - poručio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Vještačenje

Požarište je već tada bilo kontrolirano. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović kazao je kako je njihova termokamera prilikom ulaska u kompleks pokazala najveći izvor topline od 260 stupnjeva Celzija u dijelu iza kontrolnog punkta hidroelektrane. Ne može tvrditi je li došlo do eksplozije, no siguran je da je gorio kabelski vod, kao i da se pojavio vrlo gusti dim koji se podzemnim tunelima kompleksa širio velikom brzinom.

- Gorio je kabelski vod, a vatra je onda prešla u garderobu i spremište. Puno je toga izgorjelo. Sinoć je izgledalo kao da je sve izgorjelo, ali kad smo uspjeli izgurati dim, mislimo da ovi glavni dijelovi nisu stradali. Glavni dijelovi elektrane ipak su ostali u funkciji - rekao je Simović.

Otkrio nam je kako je osim ovog glavnog požarišta bilo još četiri manja, primjerice, u njima su, osim garderobe i spremišta gorjeli snopovi kablova, zatim bačve s bojom, a na sve to vatrogasci su nailazili usput probijajući se kroz dim.

Stvarni uzroci nesreće bit će poznati nakon policijskog očevida koji je na mjestu događaja započeo u petak u 10 sati, doznajemo da je sasvim izvjesno kako je vatra izbila upravo na velikim kablovima, odnosno materijalu kojim su bili izolirani. Kako su sagorijevali, tako su širili požarište kompleksom gdje god je bilo zapaljivog materijala. Oni navodno nisu bili mijenjani prilikom nedavne rekonstrukcije kompleksa.

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević potvrdio je kako za trećim djelatnikom nije došlo do prekida potrage od njegova nestanka. U njoj je i jučer sudjelovalo nekoliko desetaka policajaca, HGSS, Lučka kapetanija, javne vatrogasne postrojbe i DVD-ovi, ali i mještani koji su se dragovoljno uključili, dok ima je čitavo vrijeme na raspolaganju tim hitne medicinske službe. Potvrdio je da je dojava o pronalasku drugog tijela došla po dojavi građana.

Hospitalizirani

Na Odjelu pulmologije dubrovačke Opće bolnice još uvijek se nalazi šest ozlijeđenih radnika. Oni su zadržani zbog posljedica koje osjećaju u respiratornom traktu, iako su dan nakon tragedije mnogo boljeg zdravstvenog stanja te se očekuje da bi tijekom današnjeg dana mogli biti pušteni na kućnu njegu, odnosno dok se ne povuku simptomi zbog kojih su i dovedeni na bolničko liječenje, rekao nam je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

Doznajemo da su jučer dali iskaze kao svjedoci u ovoj nesreći, a samim time su se obvezali da na smiju s detaljima o tragediji izlaziti u javnost. Osim toga, potreseni gubitkom kolega, zajednički su odlučili da neće davati izjave. Tijela njihovih kolega na drugom odjelu su podvrgnuta obdukciji kako bi se utvrdili stvarni uzroci smrti. O svim nalazima istražitelja ovisi hoće li tužitelji u konačnici nekoga smatrati odgovornima za moguće propuste u radu HE Dubrovnik.

Dubrovački župan Nikola Dobroslavić također je šokiran tragedijom, izrazio je sućut obiteljima, prijateljima i kolegama stradalih djelatnika HEP-a.

- Požar u pogonu HE Dubrovnik u Platu pretvorio se u užasnu tragediju. Uvjerio sam se na licu mjesta u napore koje ulažu sve interventne službe, a svoju užasnutost događajem izrazio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Moja iskrena sućut obiteljima stradalih, a onima koji su u požaru ozlijeđeni želim brz fizički i psihički oporavak - rekao je župan Dobroslavić.

(surađivali Dube Marjana Ladašić, Silvia Rudinović, Gabrijela Bijelić i Božo Radić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:06