OŠTEĆEN ŽIVČANI SUSTAV

ZARONIO NA 20 METARA PA MU SE ODUZELE RUKE I NOGE Ronioc s Pašmana (32) prebačen u bolnicu, stanje je teško i nepredvidivo

Split, 290111.Ove subote u Splitu odrzana je ekoloska akcija ciscenja podmorja u sklopu projekta Kalypso. Projekt je pokrenuo ronioc na dah Kristijan Curavic, a ima za cilj ocistiti hrvatsku obalu, i to konkretno kroz akcije ciscenja podmorja oko gradova na hrvatskoj obali. Realizaciju projekta Kalypso podrzala su brojna veleposlanstva, Fond za zastitu okolisa, Ministarstvo mora, Ministarstvo kulture, Institut Plavi svijet itd.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Josko Ponos / CROPIX

Izranjajući iz mora u subotu oko 10 sati kod otočića Gira nedaleko Vrgade u biogradskom akvatoriju, iznenada je pozilo 32-godišnjem roniocu T.Č. s otoka Pašmana. On je zajedno sa starijim kolegom roniocem izranjao s dubine od 20-ak metara gdje su oboje radili u nadzoru kaveza za ugoj ribe u vlasništvu Jadran tune, piše Zadarski.hr.

Prilikom izrona 32-godišnji T.Č. požalio se na snažne bolove u glavi. Njegove kolege odmah su posumnjali da je u pitanju dekompresijska bolest. Djelatnici Jadran tune brzo su ga brodom prevezli na obalu kod mjesta Drage odakle je oko 13 sati helikopterom prebačen u splitsku kliničku bolnicu.

Kako doznajemo iz bolničkih izvora zdravstveno stanje ronioca T.Č. izuzetno je teško i nepredvidivo. Po prijemu u KBC Split smješten je na Kliniku za neurologiju.

Kod njega se uslijed oštećenja perifernog živčanog sustava radi o težem obliku tetrapareze, kako neslužbeno doznajemo radi se o četvrtom ili petom stupnju, koje karakterizira gotovo potpuna nepokretnost ruku i nogu.

Na svu sreću T.Č., ipak malo po podlozi pomiče ruke i noge, što daje nadu kako će se nesretni čovjek ipak oporaviti od ove nezavidne i teške situacije.

Nakon što je u subotu primljen u KBC Split, ronilac je odmah upućen na prvu turu oporavka odnosno liječenja u barokomori gdje bi mu se mogao oporaviti oštećeni živčani sustav. Kako doznajemo najmanje će 10 odlazaka u barokomoru biti potrebno da se zdravstveno stanje M.Č. eventualno poboljša. Svaka "seansa" u barokomori trajati će od jednog i pol do dva sata.

Ukoliko se zdravstveno stanje T.Č. u barokomori popravi i on počne pokretati ruke i noge, poslije toga će uslijediti program dugotrajne fizikalne terapije.

Pacijent je prema bolničkim informacijama pri svijesti i može komunicirati sa okolinom, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 15:13