KOMENTAR

Zastrašivanje većine: Što je bio ovaj napad na Markovom trgu ako ne terorizam?

Činjenica da je napad izveo 22-godišnji mirni golobradi mladić iz Kutine, a ne Islamska država, tu zapravo ništa ne mijenja na stvari
 Tomislav Kristo/Cropix

Terorizam je smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su općenito politički, vjerski ili ideološki. Ovakvu definiciju terorizma dat će vam Wikipedia.

Opće prihvaćenih definicija, pak, terorizma prema relevantnim autorima danas u svijetu ima stotinjak, no većina njih slaže se oko nekih temeljnih postavki - dakle, riječ je o nasilnom činu koji za svrhu ima zastrašivanje većine. Terorizam također često u sebi nosi neku političku poruku.

Jučer ujutro napadač se uputio u zgradu sjedišta izvršne vlasti u državi, poprilično naoružan, kako bi tu zgradu i ljude koji rade u njoj - napao. Premijer Plenković, dajući izjavu novinarima, rekao je da je riječ o pokušaju teškoga ubojstva, pažljivo zaobilazeći u velikom luku gadnu riječ koja počinje s "t". Postoje razlozi zašto to radi. Naime, RH je (zasad) jedna od zemalja koja se može pohvaliti time da u posljednja dva desetljeća nisu bile žrtve terorističkih napada.

Zapravo jedini put kada se u Hrvatskoj formalno dogodio teroristički napad bio je napad islamističkih bombaša samoubojica na policijsku postaju u Rijeci, točno prije 25 godina. Kada je početkom 2013. eksplodirala mina postavljena na prugu u Podsusedu, a zatim i ona na obližnjoj autobusnoj stanici, državne institucije pazile su da djelo okarakteriziraju kao tzv. dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom, nikako ne kao terorizam.

Međutim, što je ovaj napad u ponedjeljak ujutro bio ako ne terorizam? Naravno, uz ogradu da se motivi napada još utvrđuju, zasad sve govori u prilog tome da se napadač uputio na Markov trg s kalašnjikovom kako bi nasiljem poslao svoju poruku Vladi RH. Činjenica da je napad izveo 22-godišnji mirni golobradi mladić iz Kutine, a ne Islamska država, tu zapravo ništa ne mijenja na stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:15