PRESUDA

ZATVOR PSIHIJATRICI KOJA JE PET GODINA MUČILA PACIJENTICU Roditelji su je doveli zbog sklonosti ženama, ravnateljica ju izlagala neviđenim torturama

Ana Dragičević, Psihijatrijska bolnica Lopača, bivša ravnateljica Mirjana Vulin
 HANZA MEDIA

Mirjana Vulin (68), bivša ravnateljica Psihijatrijske bolnice Lopača, nepravomoćno je na Općinskom sudu u Rijeci osuđena na 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja i prisilne hospitalizacije Ane Dragičević.

Time je, barem u prvom stupnju, stravična priča o djevojci koju su roditelji zbog homoseksualne orijentacije stavili na psihijatriju, gdje je zadržana punih pet godina, od čega tri prisilno kao punoljetna osoba, dobila sudski epilog.

Prema presudi, doktorica Vulin je nesavjesno postupala i primijenila nepodobno sredstvo i način liječenja, protuzakonito donijela odluku o zadržavanju Ane Dragičević u ustanovi, ordinirala konzumaciju vrlo potentnih antipsihotika, neprimjerenih za poremećaj ličnosti, u liječenju primjenjivala sredstva fizičke sile vezivanjem i fiksiranjem, o primjeni terapijsko-sigurnosnih intervencija nije obavještavala roditelje niti je vodila dokumentaciju, a trajanje hospitalizacije bilo je apsolutno nesrazmjerno medicinskim indikacijama.

Ana Dragičević je u Lopači bila zatočena od svoje 16. pa sve do 21. godine, a tijekom njenog boravka bila je vezivana, držana na odjelu zajedno s punoljetnim osobama te je dobivala snažne antipsihotike, iako nije imala psihozu, već su je roditelji doveli na psihijatriju zato što je imala sklonost prema istom spolu. Bio je to slučaj o kojem je Jutarnji list pisao u više navrata.

Dok je do punoljetnosti u bolnici boravila voljom svojih roditelja, u razdoblju od 9. rujna 2005. do 13. svibnja 2008. godine, kao punoljetna osoba, držana je u Lopači bez privole.

U stravičnom tretmanu koji je tijekom pet godina prolazila, nad njom su primjenjivana sredstva fizičke sile vezivanjem i fiksiranjem, trbušnim pojasom, trakicama za ruke i noge, kao i takozvanom luđačkom košuljom. To je, kako je utvrđeno tijekom suđenja, dovelo do razvoja bolesti i uspostave dijagnoze PTSP-a u vidu intenziviranja psihičkih smetnji i nestabilnosti.

Simptomi koje ima nakon “liječenja” uključuju epizode ponovnog proživljavanja traume nametljivim sjećanjima, snovima te izbjegavanja situacija i aktivnosti koje podsjećaju na traumu.

Nakon što je otkriven slučaj Ane Dragičević, u javnost su isplivali i drugi slični slučajevi iz Lopače, tako da se bivšoj ravnateljici stavlja na teret i nesavjesno liječenje pacijentice M. O. koja je bila hospitalizirana u razdoblju od 30. studenoga 2007. do sredine svibnja 2008. godine s dijagnozom poremećaja ličnosti disocijalnog tipa i ovisnosti o opijatima, iako za to nije bilo medicinskih indikacija. I nad njom se vršila fizička sila fiksiranjem i vezivanjem te je liječena antipsihoticima, zbog čega je razvila PTSP.

Nakon što je “slučaj Lopača” 2008. isplivao u javnost, Mirjana Vulin bila je smijenjena te je protiv nje podignuta kaznena prijava, što je sada rezultiralo prvostupanjskom presudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 19:51