TEŠKE RIJEČI

Zavadlav se susreo s čovjekom koji je navodno bio njegova glavna meta: ‘Dođi u Lepoglavu!‘

‘Tog dana sam bio u stanu na Barutani, spavao sam. Nemam pojma zašto sam stavljen u ovu priču‘, rekao je Jerko Malvasija

Filip Zavadlav

 Ante Cizmic/Cropix

Suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko teško ubojstvo Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana u Varošu nastavilo se u petak na Županijskom sudu u Splitu, javlja Dalmatinski portal. Sudska je raprava u tom predmetu krenula ispočetka jer je došlo do promjene u sastavu sudskog vijeća.

Podsjetimo, Zavadlav je krajem veljače 2021. godine za ubojstva koja mu se stavljaju na teret osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina. Visoki kazneni sud tu je presudu ukinuo sredinom rujna 2022. godine te naredio da mu se ima ponovno suditi, i to opet pred sudskim vijećem sutkinje Višnje Strinić. Novo suđenje Zavadlavu počelo je krajem prosinca 2022. godine, a kako navodi Visoki kazneni sud, Zavadlavu je ukinut dio prvostupanjske presude koji se odnosi na optužbu da je postupao prema prethodnom planu s ciljem da liši života veći broj osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata i njega.

Zavadlav je u petak rekao da ostaje pri svom ranijem očitovanju o optužnici, odnosno pri tvrdnji da nije kriv za ubojstva za koja ga se tereti. "Apsolutno, riječ je o velikom nesporazumu", rekao je Zavadlav na pitanje sutkinje Strinić.

Na održanoj raspravi ispitano je osam svjedoka, među kojima se našao i Jerko Malvasija, nedavno po drugi put osuđen kao pripadnik zločinačke organizacije Deana Majstorovića Điđija. U optužnici stoji da je i Malvasija trebao biti jedna od Zavadlavovih meta te da je ovaj zbog toga došao pred njegovu kuću, ali da ga tamo nije pronašao.

"Nemam pojma zašto sam stavljen u ovu priču. Tog dana sam bio u stanu na Barutani, spavao sam. Prijatelj me probudio i kazao mi da su me proglasili mrtvim, pa onda ubojicom. Zvao sam prijatelje da provjerim o čemu se radi", rekao je Malvasija.

Malvasija je ustvrdio da je poznavao ubijene Juricu Torlaka i Marina Bobana, a da je Filipa Zavadlava i njegova brata Stanislava znao iz viđenja. Dodao je da nisu imali nikakav kontakt, javlja Dalmatinski portal.

image

Filip Zavadlav

Ante Cizmic/Cropix

Malvasija je negodovao zato što u optužnici protiv Zavadlava stoji da se u kući njegove obitelji u Kamenitoj raspačava droga. "Zašto nije nitko uhapšen zbog prodaje narkotika, ako je to već tako? Od 2007. ne živim u toj kući", rekao je Malvasija koji je ranije osuđivan za dilanje droge. "Mediji su mi uništili život. Nemam veze s ovim", dodao je Malvasija.

Malvasija u Lepoglavi služi kaznu od tri i pol godine zbog pokušaja iznude oca Ivana Giljanovića i krađe automobila.

Malvasija je na raspravi rekao da je odbio policijsku zaštitu jer smatra da mu ona ne treba.

Zavadlav ga je tijekom rasprave pitao jesu li mu stradali u Varošu tijekom poslovanja odmah plaćali što je tražio ili su mu ostajali dužni. "O čemu ti govoriš? Nemoj se praviti glup. Što si htio s tim reći?", rekao mu je Malvasija. Sutkinja je zabranila pitanje kao sugestivno, ali je na traženje branitelja i Zavadlava uneseno u zapisnik.

Zavadlav je pitao Malvasiju misli li da je napravio ono za što ga tereti optužnica. Sutkinja je zabranila i ovo pitanje, a Zavadlav je zatražio da o tome odluči sudsko vijeće. Malvasija se požalio kako su mu mediji i Zavadlav uništili život. Predložio je neka kaže je li ga htio ubiti. Tvrdi da žrtve nisu bile povezane s okrivljenim. Na odlasku iz sudnice, Malvasija je uputio dugi pogled Zavadlavu. "Dođi u Lepoglavu", rekao je Malvasija Zavadlavu, na što je ovaj odgovorio: "Ne čujem".

Psihijatrica koja je Zavadlava pregledala na uhićenja također je svjedočila u petak.

"Govorio je kako se trebao više kontrolirati, a ne napraviti ono što je napravio. Kazao je da nije spavao 15 dana", rekla je psihijatrica.

Zaključila je nakon pregleda od 45 minuta da je Zavadlav imao akutnu reakciju na stres. Nije htio reći gdje je ostavio pušku. Bilo mu je žao što je došao tako odjeven i brinuo se oko nalaza i mogućih problema oko ukrcaja.

Branitelja je zanimalo kako utječu lijekovi koje je Zavadlav popio prije masakra. Uzeo je Diazepam, Lunatu i Cerson. "Netko bi zaspao, a netko bio blaže sediran. Ovisnici na to ne bi ni trepnuli", rekla je psihijatrica te dodala da je Zavadlav od tih lijekova prije mogao biti sediran nego dezorijentiran.

Zavadlav je pitao svjedokinju je li ikada imala pacijenta privedenog zbog ubojstva tri osobe. "Nismo impresionirani djelom, pokušavamo utvrditi psihički status", odgovorila je.

I nju je pitao misli li da je napravio ono za što ga optužuju.

Prigovorio je iskazu jer smatra da je kontradiktoran te zatražio izdvajanje kao nezakonitog dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:14